Gå til sidens hovedinnhold

BYBLOGGEN: Farvel til Hvittensand?

Artikkelen er over 5 år gammel

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Er vi i ferd med å miste strandperlen Hvittensand? Vi er mange på Halsen og i Rekkevik som er oppriktig bekymret over framtida for det populære området som har vært en boltreplass på solvarme sommerdager gjennom flere generasjoner. I «gamle dager» var Hvittensand sågar treffsted på sommerkveldene – det var kiosk der og dansearrangementer med musikk fra oppmonterte høyttalere.

Riktignok har området endret seg litt fra år til annet så langt tilbake jeg kan huske. Enkelte år kunne man for eksempel gå i sand rundt fjellet på Lågasida, for så kanskje året etter å oppdage et elva hadde gravd seg helt inn til fjellkanten. Sandbanker og grunner i sjøen utenfor selve stranda har også vært i konstant endring opp gjennom årene, alt ettersom Lågen har gravd og elvestrømmen har økt eller avtatt i styrke. Så dramatiske endringer som de vi nå kan registrere, kan jeg imidlertid ikke huske å ha sett noen gang tidligere. Og det kan heller ikke halsinger i generasjonen før meg.

Nå er mye av strandpartiet forsvunnet i sjøen, som har gravd så hardt at det har dannet seg en høy, bratt kant der det tidligere var en jevn helling dekket av fin sand.

Les også: – Hvittensand er helt ødelagt

Les også: Holdt hodet kaldt og ble berget i siste liten

Les også: Svømte ut og reddet tre personer etter kantring

Jeg skal ikke komme med bastante påstander om årsaken til elendigheten. Utgravingen som har skjedd de siste månedene er nok et stykke på vei resultatet av senhøstens uvanlige vind og vær og kraftige bølger som har skyllet mot stranda.

Utbyggingen og endringene på Revet har nok imidlertid også hatt noe å si. Nettopp endringer på Hvittensand var noe man fryktet, men som skulle forebygges ved at kanten mot elva skulle legges i «buktninger».

 

Jeg kan huske at da brygger ble revet i Rekkeviksbukta, endret stranda – særlig i Gamlebukta – seg dramatisk som følge av endrede strømforhold. Slik er det trolig også i området rundt Revet som følge av utbyggingene der. For det var etter disse utbyggingene at de årvisse endringene på Hvittensand ble større og mer dramatiske. Samtidig dukket det etter bare en sesong eller to opp ei ny strand på Revet-siden av Lågen, trolig som resultat av endrede strømforhold.

Det er grunn til å se nærmere på hva som har skjedd og forhåpentlig sette i verk tiltak som kan redde Hvittensand for kommende generasjoner – hvis det da ikke allerede er for sent.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.