Gå til sidens hovedinnhold

BYBLOGGEN: Ikke fritt fram for bilister

Artikkelen er over 5 år gammel

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

I dag tenkte jeg å slå et slag for skolepatruljene som de fleste av larviksskolene holder seg med. Den jobben de gjør er utrolig viktig, men dessverre er det alvorlige misforståelser ute og går hos bilistene og skumle situasjoner oppstår nesten hver eneste dag.

Mange tror nemlig at skolepatruljen skal dirigere trafikken og at de kjørende ikke har vikeplikt når skolepatruljen holder igjen barna. Der tar de feil. Fartsavpasning og vikeplikten gjelder like mye selv om skolepatruljen står der. Det er altså ikke bare å buse over et fotgjengerfelt når skolepatruljen holder igjen barna på fortauet.

I disse dager møter vi ferske nyopplærte skolepatruljeelver ved mange av Larviks gangfelt og i den forbindelsen finner trafikantorganisasjonen NAF det riktig å minne om hvordan de kjørende skal opptre, særlig nå med alle de nye førsteklassingene som ferdes på skoleveiene.

 

– Kjørende skal ha så lav fart at de kan stanse straks ved passering av barn, uavhengig av om det er kryss, gangfelt eller lys. Vikeplikt for gående ved gangfelt gjelder fremdeles – selv om skolepatruljen er ute. Jeg både ser og hører det nesten daglig at folk gjør feil når de ser at skolepatruljen er på plass, påpeker Inger Elisabeth Sagedal som er kommunikasjonssjef i NAF.

Skolepatruljen skal dirigere barna slik at de ikke går når noen kommer kjørende. Kjørende har fremdeles vikeplikt selv om skolepatruljen stanser barna ved gangfelt. Med andre ord; om du ser at skolepatruljen holder igjen barna ved bruk av flagget, skal du fortsatt stoppe, selv om det ser ut som det er «fritt fram» for de kjørende.

Selv meldte jeg meg en gang på 60-tallet til skolepatruljen på Torstrand skole. Vi var jo lovet boller og brus ved juletider hvis vi gjorde en god jobb og boller og brus var ikke dagligdags den gangen. Noen lang karriere ble det ikke. Etter tre morgener ved fotgjengerfeltet i Dronningens gate hadde den legendariske læreren Thorleif A. Gaaskjenn fått nok. Han mente at enkelte uromomenter i patruljen smatt inn på Føyka for å bomme skolebrød i stedet for å passe på medelevene, smokket knyttneven i bakhodet på synderne og avsatte oss på stedet. Boller og brus måtte vi skaffe andre steder.

Det får så være. De som ble igjen i skolepatruljen gjorde en livsviktig jobb og det gjør patruljen den dag i dag.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.