En stor del av byen er i endring, men veldig få stemmer var med i samtalen. Og de stemmene var stort sett de samme. Og de aller fleste var av den eldre garde og menn.

– Hvor er alle sammen? undret jeg. Spesielt lurte jeg på hva de unge mente. Var de redd høydene? Ønsker de at Larvik skal være en småhusidyll eller at den skal vokse og bli en mer urban by? Hvorfor flyttet en del av dem tilbake til Larvik? Og hva betyr noe for dem, bortsett fra jobb, hus og barnevakt?

Les også: Vil gi andre stemmer muligheten

 

I politikken er det svært få unge mennesker med. Og det så ut til at de som var yngre i Arbeiderpartiet ble enten utvist eller gikk selv. De hadde «feil» standpunkt i Grand-debatten.

I et fora der Grandkvartalet ble diskutert, var veldig mange av de kvinnelige deltakerne for utbyggingen med fulle høyder. Jeg spurte hvorfor de ikke lot høre fra seg i den offentlige debatten. Svaret var todelt.

Det ene var at de ikke følte de hadde et fora der de kunne ytre seg. Da jeg foreslo Østlands-Posten, som er byens eneste avis, fortalte de at nei, de var bare på Facebook.

Jeg prøvde å si at det er synd når folk ikke bruker det felles forumet alle i Larvik har, men da kom det andre svaret:

De var ikke komfortable med debattnivået i våre spalter. Og det kan jeg godt forstå. For dessverre har deler av debattene vært preget av å ta «mannen» og ikke «ballen», eller å henge ut hverandres meninger.

Svært få mennesker liker den måten å kommunisere på. Den skremmer vekk de stemmene som er litt mer nyanserte. De som ikke er så skråsikre. De som heller kan tenke seg å søke seg fram til et svar ved å lytte til andre, undersøke, prøve å sette seg inn i framtidas behov. Selv er jeg på en måte enig med begge leire.

Sammen med Bjørn Ekelund skal vi prøve noe helt nytt i ØP for at folk i Larvik skal kunne møtes og snakke sammen på en konstruktiv måte. Ikke for å slå hverandres argumenter i hjel. Men for å sette i gang den felles samtalen om byen vår. Der vi vil hverandre og byen vel. I respekt for at vi er forskjellige, men at vi likevel kan få til noe sammen.

Jeg håper det er mange som har lyst til å bli med. At dere setter av torsdag 26. januar.