Gå til sidens hovedinnhold

BYBLOGGEN: Finnes det hummertyver som leser?

Artikkelen er over 5 år gammel

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Det er snart på'n igjen og om halvannen uke starter hummerfisket. Etter måneder med forberedelser – agnfisking, klargjøring av teiner og tau og skryt fra sesongen i fjor – går de første teinene i vannet lørdag 1. oktober klokken 08.00, sharp. Så er det bare å håpe at Kristen Gislefoss legger godviljen til og at det blir mulig å komme ut for å trekke. Det er et sjansespill, dette, og ingen sesong er lik den forrige.

Sjansespill, ja. Det er det ingen tvil om. Mange gjør dristige stunt for å få teinene om bord, forhåpentligvis med et par hummere som har latt seg lokke av fristende agn. Det er ikke alltid det er godt sjøvær i oktober og november, for å si det sånn, men teinene skal ut – og opp – nærmest uansett.

Nettopp derfor er det så ufattelig bittert at ikke alle tar eiendomsretten alvorlig. Mange teiner – og sanketeiner – har allerede vært oppe av vannet mange ganger før den rettmessige eieren kommer til og det langt fra med fiskerens vitende og vilje. Tjuvtrekking heter det og simpelt tyveri er det.

 

For det er ikke så lett å tenke seg noe mer gement enn å trekke andres teiner, for ikke å snakke om å stjele andres hummer fra sanketeinene. Her er det nok mange som kan være glade for at eieren ikke har tatt dem på fersk gjerning, ja eierne selv kan nok også prise seg lykkelig. Det er ikke godt å vite hva en kan finne på å gjøre i affekt hvis en kommer over en hummertyv.

Nå for tiden er det kanskje ikke så mange som snekrer teinene sine selv, binder kalver og støper i bunnen. Dette er litt av en jobb og dermed blir tyverier enda surere. Imidlertid må en ut i all slags vær, kanskje ta seg fri fra jobben og slite og dra. En svær jobb er det faktisk å få havets kardinal om bord.

En knøttliten henstilling gjennom ØPs byblogg hjelper neppe all verden. Hummertyvene leser neppe en gang. Men vi prøver: Tenk over hva dere gjør og at andre sliter med sitt. La andres teiner være!

Tipset helt til slutt har jeg egentlig ikke lyst til å komme med, men gjør det likevel. Saken er nemlig at et par drevne fiskere har tatt kontakt for å fortelle at i tidligere tider fantes det hummerfiskere som festet skarpe kroker og faktisk også barberblader på teinenes opphalertau og det fikk folk som prøvde seg på teinetyverier, til kun å gjøre dette en eneste gang. Men det er altså ikke nødvendig å følge dette rådet.

Kommentarer til denne saken