Gå til sidens hovedinnhold

BYBLOGGEN: Hva skjer når gruppechatten henger ut én?

Artikkelen er over 5 år gammel

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Jeg har lyst til å ta et oppgjør med to ord og egenskaper som regjerer i vår tid: Populær og perfekt.

Ta populær først. Hva er det å være populær? Er det å ha flest venner på Facebook eller Instagram? Er det å være tynnest, penest eller ha dyrest klær? Eller er det å være flink til å manipulere folk rundt seg?

«Jeg er villig til å gjøre hva som helst for å holde meg på toppen, selv om jeg må tråkke på andre», uttaler ei ung jente på nettet. Her er det meg selv som gjelder, koste hva det koste vil. Og hva som definerer hvem som er mest populær, er egentlig ofte ganske lite flatterende.

 

Jaget etter å være populær begynner i beste fall på barneskolen. De som tar lederrollen er dessverre ofte populære av lite aktverdige grunner. Vi har forsøkt å høre med barn og unge hva som gjør at «lederen» er populær. Svarene er uklare. Men det handler mer om å være tynn, pen eller utspekulert, enn det handler om gode personlige egenskaper.

Skolene jobber med mobbing blant de mindre og på ungdomsskolen og i første klasse på videregående forteller lærere om jenter som gruppechatter, gjerne opptil 50 stykker, for å snakke dritt om én stakkars person.

Og da er det de mest populære som tar initiativet. De lar kanskje den jenta de disser få være inne i gruppechatten i en kort periode, bare for å få høre hva som sies om henne, før hun blir kastet ut.

Hva får unge normale jenter til å være med på sånt?

Det virker som om det er jaget etter å være med de populære.

Så har de kanskje gjennom hele oppveksten sett foreldrene streve med å være perfekte når det gjelder kropp, klær og interiør. Når det gjelder bil, hytte og ferier. Det beste tekniske utstyret. Det er bare å se på Facebooksidene.

Hva kan så vi foreldre gjøre hvis barn eller ungdom stenges ute på skolen til våre barn? Er det greit å tenke som mange gjør: At så lenge mitt barn er populær og har det bra, er jeg fornøyd.

Hvor perfekt er det?

Hvor er det blitt av rausheten og sansen for det spesielle? For dem som tør å være seg sjæl? Jeg har intervjuet mange som virkelig har fått til noe i livet. Felles for de aller fleste, er at de ikke var blant de topp 10 populære på grunnskolen. Snarere tvert imot.

Kommentarer til denne saken