Den første perioden av rypejakta er over og vel så det. Og for å si det sånn; de optimistiske forhåndsprognosene slo ikke til over alt i landet. De gjorde ikke det. Ikke vet jeg hva bombastiske utsagn som «veldig, veldig bra med lirype i Telemark og Setesdal» er tuftet på, men jeg må si jeg er glad for å slippe et veldig, veldig dårlig år. Riktignok har en hørt snakk om vanvittige resultater – spesielt fra Sverige – med tall som 98 ryper på tre dager og 17 på tre timer, men sannheten er at 2016 nok er et rypeår under det jevne og at den norske bestanden går sakte, men sikkert nedover.

OK, praktfulle dager i fjellet ble det i det minste med julivarme og 25 grader i skyggen midt i september og her er vi ved sakens kjerne: Er det slik vi vil ha det? Vil vi ha sommervarme og grønne trær året rundt?

Ja visst vil vi det, sier mange. De hater snø og kulde og skulle gjerne hatt sommertemperaturer i Norge hele året. Da slipper de jo å måke, kave med nedfrosne biler og kan nyte et eksotisk fugleliv året rundt.

 

Men en gang til: Er det virkelig slik vi ønsker å ha det? Er det positivt at en målestasjon i Sør-Norge sist vinter målte en gjennomsnittstemperatur på 5,4 grader over normalen og at middeltemperaturen i Norge i januar har vært 1,5-3,0 grader over det normale i perioden 1991-2015?

For min del tror jeg dette er svært alarmerende tegn på at noe er virkelig galt med klimaet og at dette er tilstander våre barn og barnebarn kommer til å merke konsekvensene av i fullt monn i årene som kommer. Selvsagt vet også jeg at vi inne imellom har kalde og snøfulle vintre, men de er unntakene. Tendensen er klar og det kommer bare til å bli verre og verre hvis det ikke gjøres noe med forbruket og utslippene temmelig raskt. Så får heller enkelte henvise til svenske sveisere og påstå at det hele dreier seg om naturlige svingninger. Selvsagt kan det være deilig å slippe snømåking, fyring og nedisete bilruter, men da må vi også ta med oss de livstruende ulempene ved det medfører.

De ulempene vi som jaktet i Setesdal opplevde var av en langt mindre alvorlig natur. Vi kan tåle dårlige vitringsforhold og ryper og orrfugl som trykker som vanvittige, hvis de i det hele tatt er der. Vi skal ikke leve av dette, selv om vi i stor grad lever for det. Langt verre er det at de forholdene vi opplevde i høst, er tegn på at noe er alvorlig galt.