Innimellom interessante saker om Farmen-Oddvar, testing av julebrus og det oppkonstruerte borgerlige «budsjettkaoset» nådde en lei nyhet oss via Nettavisen – av alle – i begynnelsen av uken: Hvis all landisen som dekker Grønland og Antarktis smelter, vil havet stige 65 meter. Dermed vil byer som London, Brüssel, Venezia, Roma og Barcelona bli spektakulære dykkeområder og Houston, San Francisco og New York City samt hele Florida sakte, men sikkert forsvinne i havet.

Dette er ikke noe å diskutere, selv om enkelte – blant annet en tidligere norsk partiformann – mener at klimaforstyrrelsene ikke er menneskeskapte, men naturlige variasjoner som vi langs larvikskysten eller andre steder i Norge ikke kan gjøre noe med.

 

Men at all den nevnte innlandsisen skal smelte, skjer neppe i vår tid, om noen gang i det hele tatt. Den globale oppvarmingen er imidlertid alvorlig nok – menneskeskapt eller ikke. Det er så enkelt som at når temperaturen stiger på jordkloden, blir også havet varmere. Da utvider det seg, og tar mer plass. Den raske smeltingen av isbreer fører naturligvis også til havstigning. De siste 100 årene har havet steget mellom 10 og 20 centimeter.

Ifølge FNs klimapanel vil havet stige mellom 26 og 54 centimeter fram mot år 2100, selv om vi klarer å begrense klimagassutslippene. Dersom utslippene fortsetter som i dag vil stigningen være mellom 52 og 98 centimeter i år 2100. Hvis havet stiger én meter vil hele Maldivene ligge under vann. Befolkning som lever ved kysten vil i årene som kommer både oppleve mer flom og mer ekstremvær, men også at saltvann trenger inn i grunnvannet og ødelegger drikkevann og jordbruk.

Så kan en selvfølgelig velge å ikke gjøre noe som helst, håpe det beste, fortsette det åndssvake forbruket og heller la Østre Halsen, Torstrand og de nedre delene av Stavern oversvømmes av havvann. Det skjer jo ikke før om drøye 100 år og da er vi alle borte. Det er så vanskelig å ta de økonomiske konsekvensene i dag for noe som skjer når vi ikke finnes mer.

Og når jeg tenker meg om, bor jeg nesten tre meter over havnivået nederst på Østre Halsen. Da skulle vel også tippoldebarna holde seg tørre på føttene. Det er bare å lengte fram mot neste Black Friday slik at en kan få kjøpt inn enda mer av det en har nok av fra før.