Gå til sidens hovedinnhold

BYBLOGGEN: Trolig anbefaler ikke paven løvblåser

Artikkelen er over 4 år gammel

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Jeg er ikke katolikk, men jeg har trua på paven. Nå viser jo historien at tittelen i seg selv ikke nødvendigvis medfører at man er et usedvanlig godt menneske. Men noen av dem har vært store, lysende eksempler. Johannes Paul II, som var pave fra 1978 til 2005, for eksempel. Her om dagen kom jeg over en liten sak som handlet om vår nåværende pave, Frans, sine ti tips for et godt liv. Og her er det lærdom å hente:

1. Lev og la leve.

2. Gi av deg selv til andre.

3. Finn roen i livet.

4. Skaff en sunn fritid preget av kunst, litteratur og samvær med barn.

5. Gjør søndagen til en fridag.

6. Arbeid gir verdighet.

7. Ta vare på naturen.

8. Slutt å være negativ.

9. Slutt å ha som mål å omvende folk til din egen tro.

10. Arbeid for fred.

 

Det mest oppsiktsvekkende synes jeg er at selveste paven ikke anbefaler daglige doser med bønn og lesing i Bibelen, og at folk kan få tro det de vil.

Jeg tolker det første rådet omtrent slik: Slapp av litt, ta ikke livet så alvorlig, gi deg selv og andre rom til å blomstre og hvile.

Sikkert et godt råd for meg, jeg burde le og suse mer.

Råd nummer fire synes jeg også er veldig bra. Frans anbefaler å være sammen med unger. Og heldig er de av oss som har muligheter for å komme inn i barns verden. Der er det glede, mot, ærlighet, nysgjerrighet og undring å hente. Jeg synes at hjernen min settes litt i «fri» når jeg er sammen med barn, den får seg rett og slett et friminutt.

Frans anbefaler også arbeid og hvile. Å jobbe tror jeg må være noe av det sunneste som finnes. Rett og slett fordi det handler om å være del av et fellesskap og bidra. Mange av oss har det altfor travelt. Derfor skal søndagen brukes til alt vi ikke rakk. Min utdyping av pavens råd om søndagsfri blir: Gå på tur, gå i kirka, se på blomstene, sjøen, himmelen og menneskene du er glad i. Spis god mat. Ikke start gressklipperen eller motorsaga. Og i hvert fall ikke løvblåseren.

Dette bringer oss raskt til råd ti: Arbeid for fred. Løvblåseren er trolig den mest irriterende maskin som noen gang er funnet opp. Den skaper ikke fred, den skaper bråk, negativitet og sure koner.

Jeg bør nok sende paven en mail og be han presisere akkurat det.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.