– Det hjelper ikke å ringe en venn når du først har sagt ja til en brud med hammergrep på brudebuketten, mumlet det i flokken av bryllupsgjester som skulle hylle et brudepars ankomst til festen sist helg.

Øyeblikket der brudgommen står med telefonen på øret ble selvfølgelig foreviget, med hjelp av en telefon. Og bildet skaper et smil hos de aller fleste.

Visst svarte brudgommen ja, og la vekk telefonen tidsnok til å få i gang festen, men ikke alle er like flinke. Til å legge bort telefonen altså!

De fleste svarer nok ja til kjerringa, vil jeg tru.

Noen påpekte en gang at det er samme opplegget med telefonselgere og kvinnfolk. Hvis du først åpner for kontakt, så blir det aldri stille.

Nå tror man kanskje at hvis man bare svarer ja, til slutt, så blir det stille både på telefonen og kjerringa. Men, slik er det nok ikke.

Før i tiden kunne man bare gå ut.

Så ble det stille.

Der ute var verken kjerringa eller telefonen.

Nå har vi telefonen med oss hele tiden, i absolutt alle sammenhenger. Og vi er tilgjengelige til enhver tid. Vi er på nett. Og vi kan nås.

I gjennomsnitt sjekker nordmenn mobilen sin 150 ganger i døgnet, ifølge en NHH-studie fra 2015. Mobilen er ofte det første og siste vi ser på når vi våkner eller legger oss. Og det er tall fra 2015. Lite tyder på at ting har endret seg til det bedre.

– Mange har som nyttårsforsett å bli flinkere til å legge bort mobilen og være mer til stede i sitt eget liv. Det finnes gode verktøy for dette – på mobilen, ironisk nok, skriver Dagens Næringsliv.

Det lages altså apper som skal sørge for at vi bruker telefonen mindre. Det er også en ting å bruke telefonen til, tenker jeg.

Selvfølgelig er det av og til godt at telefonen er med, den tar jo bilder, eller gir oss nyheter hvis vi skulle få litt egentid. Og den kan dokumentere øyeblikk som ikke er regissert eller bestemt av noen som gjerne vil bestemme alt. Kjerringa for eksempel.

Da kan man plutselig få brudebilder som er mer virkelighetsnære enn de oppstilte alle andre har.

Heldigvis er ikke alle øyeblikk betegnende for helheten i et forhold. Det er nok stas når de er avlogget.