BYBLOGGEN: Den gang ferien ikke var slitsom

FERIE: Før fikk man dykkemaske eller badeleker til ferien. Nå får man bare jobb.

FERIE: Før fikk man dykkemaske eller badeleker til ferien. Nå får man bare jobb.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nå går jeg ut i ferie. Bare helgen blir ferdig så er det ferie. I fire hele uker, og jeg tror jeg skal slappe av. Slik det var før i tiden, husker jeg. Den gang man var barn. Late dager med bading og turer med de voksne. Og lek mellom blokkene til sene kveldstimer.

Det var før man ble ungdom og mutter'n mente jeg burde ha sommerjobb. Jøss som hun styrte med denne sommerjobbingen. For et mas.

En kamerat skulle fikse det sa han. Onkelen jobbet på Arbeidsformidlingen, som det den gang het.

Jeg trodde det var en fin løsning. Men onkelen var en kødd, som ikke ville oss noe godt.

Han smilte og sa at dette skulle han fikse. Dermed måtte vi møte opp i en gammel bygård der all gammel takstein som var lagret på loftet skulle bæres ned de bratte kronglete trappen. Fem etasjer. For hånd.

Vi var to unge gutter og hadde ikke hender eller krefter til så mange stein i gangen. Og det var sykt mange steiner der oppe på loftet.

I ettertid lo onkelen av oss. Vi hilste ikke på ham mer.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: De store matkrisene kommer

Plutselig var ferie blitt arbeidstid. Ungdomstid blitt røvet og foreldrene var stolte. Til vi ikke gadd mer.

Vi ville sløve på stranda, sykle og skravle med jenter.

Betalingen var heller ikke all verden, så det fristet ikke.

Når man så ble eldre, gikk ferien med til jobbing mellom semestrene på både videregående og etterpå.

Da skulle man tro at det i voksen alder ville bli bedre.

Nei da, ferietid er arbeidstid da også. Hus skal males, stein skal bæres til nye blomsterbed eller bort fra gamle. Alltid masse jobb, og mas. Mutter'n blir byttet ut med et annet kvinnemenneske som maser.

Slik er det bare. Ferie er ikke den sløve avslapningen man tror. Det er en tid full av planer og oppgaver. Vi skal hit, vi skal dit, vi skal ditt og vi skal datt.

Og tror man at man kan sove lengre på morgenen må man tro om igjen. Dagen skal brukes. Kommer vi oss opp i rett tid, så kan vi slappe av litt på kvelden, får man høre.

Vel, når man har nådd en viss alder så har man lært at det er slik. At ferie bare er arbeid og oppgaver på en annen måte enn i arbeidsdagen. Løsningen er å komme seg bort. Reise vekk. Ikke fordi Larvik ikke er et topp sted å feriere og slappe av og oppleve ting, nei da, men fordi det hjemme er det så mye som skulle vært gjort.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Det koster lite å stille et spørsmål

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.