Bybloggen: Vi forbruker oss til døde

Gjenbruk: Anne Marie Haga og Kari Hauge hos NMS Gjenbruk har forstått at økt forbruk ikke er saliggjørende.

Gjenbruk: Anne Marie Haga og Kari Hauge hos NMS Gjenbruk har forstått at økt forbruk ikke er saliggjørende.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Husker du spenningsserien «24» som gikk på norsk TV for sju-åtte år siden? Serien der en desperat Kiefer Sutherland forsøkte å redde verden i et heseblesende tempo av skyting, slåssing og vanvittige biljakter. Jeg husker den og jeg husker også hva en kjent norsk skuespiller sa: «Er det ikke mulig å redde verden på noen annen måte enn med dette vanviddet, får det heller være».

Så kan en spørre hva dette har med dagens Black Friday å gjøre. Jo, prinsippet er det samme. Det eneste Black Friday gjør, er å oppfordre til et enda mer hysterisk kjøpepress og forbruk, som om vi i den vestlige verden ikke har nok unyttige forbruksvarer fra før. For økt forbruk er visst det eneste som kan få Norge og verden til å gå rundt, stadig fortere. Sågar «sosialisten» Kristin Halvorsen mente det den gangen hun var finansminister i Stoltenberg-regjeringen. – Det eneste som kan redde Norge nå, er økt forbruk. Folk må åpne lommebøker og portemoneer og kjøpe, kjøpe og kjøpe. Kun slik kan vi få økonomien på fote, sa hun.

I «24» ble altså verden reddet med et sirkus av vold og mas, i økonomenes verden er det stadig økt forbruk som gir effekten. Det tydeligvis ikke Kristin Halvorsen, handelsstanden og BI-økonomene forstår, er at forbrukshysteriet i stedet for å redde verden snarere tar livet av den, i hvert fall i den form vi kjenner den i dag. Under Black Friday kjøpes det for over tre milliarder kroner bare i Norge, og det i et land der de aller fleste har «alt». Blir vi lykkeligere av det? Økt forbruk fører til økte utslipp og utarming av verdens ressurser, ressurser som våre barn og barnebarn har all rett til. Etter oss kommer syndfloden, sa Madame de Pompadour til kong Ludvig 15 av Frankrike. Hun kan dessverre komme til å få altfor rett, 260 år etter.

Nei, da har jeg langt mer sans for damene i NMS Gjenbruk i Nansetgata. De arrangerer sin Grønne Fredag, oppfordrer til gjenbruk og reagerer mot den ekstreme salgsdagen som kun bidrar til økt forbruk på bekostning av miljøet. Vi i den rike delen av verden bruker enda mer penger på oss selv og blir enda mer materialistiske.

Derfor blir min beskjedne oppfordring akkurat i dag: Ta en tur innom gjenbruksbutikken i Nansetgata og finn en gave eller noe til deg selv der. Det er utrolig hva folk kvitter seg med og hos NMS Gjenbruk har de halv pris både i dag og i morgen.

Artikkeltags