Bybloggen: Aggressiv holdning til fremmede

Trenger dressur: Dobermann pinscheren er en rase som trenger en fast hånd.

Trenger dressur: Dobermann pinscheren er en rase som trenger en fast hånd.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Dø. Du som jobber i avisa. Kan ikke du skrive om båndtvang, da. Herregud. Det skulle vært båndtvang på bikkjer hele året. De er jo livsfarlige!

En dame litt oppe i årene tar kontakt med meg på butikken for et par dager siden. Hun hadde lest om hunden som ble angrepet av en rottweiler på Bøkkerfjellet før helgen og ikke minst niårige Dennis som nesten ble drept av en slik hund samme sted i fjor høst.

– Det er jo for ille. Skal en ikke få gå tur med hunden sin uten å bli angrepet, nå da. Og hva med mennesker? De går vel ikke trygt de heller. Nei, innfør båndtvang hele året, mener damen.

Nå har det seg slik at jeg er hundeeier selv og forsøker å gjennomføre et forsvarlig hundehold. Mine engelske settere trenger imidlertid mosjon og trening og det prøver jeg å få til så ofte som mulig. Noe krav om helårlig båndtvang kan jeg ikke støtte, men hundeeiere må naturligvis vise hensyn og ha bikkja under kontroll – båndtvang eller ikke.

Så kan en mene hva en vil om hunder av rasen rottweiler – for ikke å snakke om dobermann pinscher. Jeg er ikke spesielt redd for hunder, men slike liker jeg ikke å møte når jeg er ute med mine hunder.

De kan sikkert være OK de også, men se for eksempel hva leksikon skriver om rottweileren: «Normalt en balansert, fredfull og utholdende hund, som ofte knytter sterke bånd til familien, men rottweileren kan oppleve usikkerhet overfor andre hunder om den ikke sosialiseres tidlig».

Dobermann pinscheren på sin side er ingen rase for nybegynnere. Den ble gjennom mange år selektivt avlet for sin aggressive holdning til fremmede, men har faktisk etter hvert fått et markant bedre gemytt, takket være bevisst avl på slike egenskaper.

Likevel, dobermann pinscheren figurerer i toppsjiktet blant hunderaser med et sterkt territorialforsvar og kan ha en aggressiv holdning til fremmede.

Så langt leksikon, som selvsagt ikke har rett i alt. Riktig er det imidlertid at folk skal kunne gå tur i fred – med eller uten hundefølge. Og det skal kunne skje både på Bøkkerfjellet, i Vestmarka eller på Kyststien.

Ansvaret for uheldige og skumle situasjoner er uansett hundeeierens. Makter en ikke å oppdra en hund, skal en ikke skaffe seg en. Og man bør ikke nødvendigvis få tak i en rottweiler eller en dobermann.

Artikkeltags