Det var en periode i min ungdom – for mange, mange år siden – jeg av forskjellige grunner ofte tok turen til Tyskland. Det var i naturvernets spede begynnelse og det var satt i gang en aksjon for å redusere hastigheten på Autobahn fordi skogen langs motorveiene døde av forurensningen. Slikt falt ikke i god jord hos fartsglade tyskere i motorsterke BMW'er og Mercedeser. Ikke så rent sjelden ble en forbikjørt av slike med gigantiske stickers i bakruten: «Mein Auto läuft genauso gut ohne Bäume». Altså: «Min bil går like godt uten trær». De tyske fartsbilistene ga vel fanden i skogen og trærne.

En parallell tanke slår sikkert mange når en leser følgende alarmerende melding: Utviklingen til måkene og ternene langs norskekysten føyer seg inn i et mønster med massiv tilbakegang for norske sjøfugler. Siden 2005 er antallet sjøfugler på det norske fastlandet redusert med 30 prosent. 16 av de 28 marine sjøfuglartene i norske farvann og sju av 10 måkearter som hekker i Norge, på Svalbard og Jan Mayen, er rødlistet. Det gjelder blant annet de vanligste måkene fiskemåke, hettemåke og krykkje. Også gråmåken har hatt en kraftig tilbakegang i bestandene de siste 10 årene, og utviklingen for svartbak går i samme retning.

«Glimrende» tenker sikkert mange som er drittlei måkeskrik klokken fire om morgenen og timesvis med piping fra konstant sultne måkeunger i juli og august når en skal kose seg utendørs med «en god rosévin» eller en Brandy special. Måkene kan dra fanden i vold og jo færre jo bedre.

Odd Børretzen har, noe urettferdig, blitt ansett som måkehateren over alle norske måkehatere. Selvsagt først og fremst på grunn av låten «Måkene», men senere måtte Børretzen innrømme at han egentlig ikke hadde noe imot måker, selv om han skrev:

Jeg hater måker….

når de åpner kjeften og

skriker som syke sjeler kan du se helt ned i deres

blodige, skamløse innvoller.

Også vi som liker å ferdes langs larvikskysten, har registrert at måkebestanden er i alvorlig tilbakegang, og vi klarer oss absolutt ikke uten måker, trær eller andre av de skapningene som inngår i et kompliserte økologiske samspillet vi alle er totalt avhengig av. Alt henger sammen med alt.