BYBLOGGEN: De store matkrisene kommer

KRISE: Både øl og pølser har blitt kriserammet fordi man mangeler en gass i produksjonen. Et I-landsproblem.foto: Per Albrigtsen

KRISE: Både øl og pølser har blitt kriserammet fordi man mangeler en gass i produksjonen. Et I-landsproblem.foto: Per Albrigtsen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvem husker vel ikke den store smørkrisen for et par år siden. Da folk hamstret smør og verden lo av oss. Et av verdens rikeste land gikk fra konseptene i redsel for ikke å ha nok smør på skiva.

At medier i USA og Storbritannia gjorde et morsomt nummer ut av dette var vel på sin plass. Undringen i land som ikke har vår overflod var kanskje også berettiget.

Og nå er vi i gang igjen.

Det ble proklamert ølkrise for ikke lenge siden. Bryggerier måtte stoppe produksjonslinjer og befolkningen ble bekymret av uværsskyene som ble tegnet. Kunne vi ende opp med en sommer uten øl?

Men, så kom det visst en båt med CO₂. Nasjonale medier meldte at skipet hadde lagt til kai i Porsgrunn. Krisen var foreløpig avblåst. men man var fremdeles bekymret.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Det koster lite å stille et spørsmål

Så smeller det igjen denne uken. Pølsekrise, ropes det fra Norturas anlegg i Vestfold. Og igjen er det denne CO₂-gassen de mangler, eller kan gå tomme for.

Her må det være dårlig planlegging ute og går. Alle vet jo at øl og pølser er sommermat, og ikke minst i disse fotballtider. Hva er vel fotball uten øl og pølser. Og hva blir den neste krisen som proklameres?

Hvor mange produksjoner bruker egentlig denne CO₂-gassen?

Jeg leser at CO₂ også brukes til å stabilisere syre/base-nivået på både vann og avløp. Samtidig sier de store selskapene at de er høyt oppe på prioriteringslisten når det gjelder fordeling fra skipene som kommer og redder oss fra øl- og pølsekriser.

Kanskje henter man inn noen andeler fra det som skulle stabilisere syre/base-nivået på vann og avløp. Det høres jo ut som noe vi kan klare oss uten. Heller det enn en sommer uten øl og pølser.

Slike kriser er noe dritt, uansett om det handler om ting som skal inn eller ut.

Gassen CO₂, eller karbondioksid blir ofte sett på som en slags forurensning i våre dager, men denne gassen er faktisk helt essensiell for opprettholdelse av liv på jorda.

Og da er tydeligvis øl og pølser noe som skal prioriteres.

Jeg er sikker på at også denne gang ler utlendingen av våre kriser. Vel, noen ler, mens andre har grunn til å gråte. Slik er det fordelt her i verden og vi er mest opptatt av øl og pølser, akkurat nå!

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: En hyllest til alle som gjennomfører

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.