Bybloggen: Konteinerhavna – Larviks indrefilet

Larviks indrefilet: Det er virkelig Revet, med gode solforhold og sentral beliggenhet.
FOTO: Dag G. Nordsveen

Larviks indrefilet: Det er virkelig Revet, med gode solforhold og sentral beliggenhet. FOTO: Dag G. Nordsveen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDa jeg flyttet tilbake til Larvik fra Oslo, dro jeg fra en opphetet debatt om konteinerhavna innerst i Oslofjorden. Der mobiliserte folk seg mot å få ei diger konteinerhavn på Filipstad. For hva har ei industriell konteinerhavn midt inne i en by å gjøre?

Jeg så på motstanden som sunn og på sin plass, og de vant da også fram. Nå er deres konteinerhavn på Sjursøya, ikke på Filipstad rett ut for det flotte operabygget. Der planlegges det en helt ny bydel med bademuligheter og folkeliv.

Akkurat på den tiden gikk den tradisjonelle industrien ned for telling.

I Larvik var likevel tonen en helt annen. Jeg kom nesten litt «nyfrelst» til barndomsbyen, der jeg la merke til den fantastiske beliggenheten, den høye himmelen, vidsynet mot horisonten, de trange gatene på Langestrand, bystrendene og alle mulighetene som nå lå åpne der det tidligere hadde ligget industribygg.

Men da det var snakk om utvidelse av konteinerhavna på Revet, ropte politikere og folk her i byen et samstemt halleluja! Larvik havn fikk fylle ut et stort område i sjøen, på bekostning av byens fantastiske utsikt – som virkelig er kommunens største pre.

At løpet til Lågen vasker vekk en del av praktfulle Hvittensand er kanskje bare tilfeldig? Og at det dundrer som tordenvær når vinden tar med seg lyden mot de sjønære boligene.

Jeg bor på den andre siden, på Tenvik. Når sommerkveldene kommer, sitter jeg på verandaen og nyter utsikten. Fra min veranda er Larvik fortsatt den vakre byen jeg flyttet tilbake til.

Men det slår meg virkelig når kvelden kommer. Da går sola ned og skyggen ligger etter hvert over Tollerodden, Hvadskjæret og Glassverktunet. Men akkurat der industrihavna begynner, der er fortsatt den varme og glødende kveldssola. Og jeg tenker at der har vi jammen meg selve indrefileten i Larvik. Den som bader i sol til langt på kveld. Med en beliggenhet de fleste bare kan drømme om. Sentralt, sjønært, med sol hele dagen. Felleskjøpets siloer, kranene, Color Lines anlegg og konteinerhavna. Den som stadig har utvidelsesplaner.

Det er jo på Revet de kule, nye kontorene skulle ligge. Med boliger, båtplasser, parker og god plass for framtidas næring og liv. Framtida er helt sikkert ikke konteinere i stabler, men folk som blir lokket til Larvik for å jobbe fra den lekreste tomta Norge kan by på.

Artikkeltags