Gå til sidens hovedinnhold

BYBLOGGEN: Bry deg om andre #goist

Artikkelen er over 2 år gammel

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Egoister er det mer enn nok av i verden. Folk som er villig til å gjøre det meste for å mele sin egen kake. Som de garantert nyter alene.

Egoismen ser man dessverre ikke bare i business og blant dresskledde. Også i lagspill og i team i arbeidslivet er egoismen ikke et fremmed element.

Vi ser idrettsutøvere som er villig til å sette sin ære på spill for litt ekstra penger, uten å tenke på at de bryter både tradisjoner og samhold som er viktig for at flere skal lykkes.

Vi ser ledere i bedrifter som gjerne tråkker på ansattes rettigheter, skraper utgiftsposter til bunn, eller snyter arbeidstakere for en del av kaka. Alt for å sette sin egen person i søkelyset for å klatre litt til.

Vi ser unger som lærer at man kan bruke triks som å tråkke på andre for å hevde seg selv. Det skjer i sosiale medier, og det videreføres i skolegårder.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Det gamle kulturhuset blomstrer

Egoismen, meg, meg og mitt, forsterkes ved at også voksne helt uten skrupler bryter barriere der samhold og felles løft er viktige.

Dermed blir det stadig viktigere å lage seg nettverk. Samle «venner» som kan hjelpe deg. Ikke venner som du kan løfte fram, eller som sammen med deg kan bidra til noe felles, nei da. Det er snakk om venner som du kan få bruk for.

Man skulle nesten ønske at egoistene fikk seg en på trynet, at alle andre valgte å være tydelig på den lille forskjellen. At alle andre ble tydeligere «goister». Altså folk som er spandable med et smil til alle man møter. Også de man ikke kjenner. At alle goistene som gjennom uka hjelper en nabo eller noen andre blir løftet fram.

De som snakker godt om andre, ikke de som løfter seg selv gjennom slarv og ryktespredning. De som gjerne finner på ting, eller legger til for å få oppmerksomhet.

De bør vi ikke vie oppmerksomhet. Vi bør hylle de som kommer med de gode historien, de som varmer og skaper smil.

De andre, egoistene, må gjerne få fortsette med sitt, men de fortjener ikke å vises så mye, høres så mye, sees så mye.

Det er goistene jeg vil møte på min vei.

For til sjuende og sist er det de gode som vinner.

Det er i alle fall sånn i romaner og på film.

Jeg håper det er slik i virkeligheten også.

God helg!

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Kjør kollektivt, for syns skyld

 

Kommentarer til denne saken