Bybloggen: - Kryss av for alt en såpeopera skal inneholde

FRA VIRKELIGHETEN: Roser er røde, fioler er blå. Druer er søte og du er like så. De siste dagers politiske drama fikk litt av en finale i Arendal forleden.

FRA VIRKELIGHETEN: Roser er røde, fioler er blå. Druer er søte og du er like så. De siste dagers politiske drama fikk litt av en finale i Arendal forleden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Gammel mann og ung kvinne. Kryss av. Kjærlighetsdrama. Kryss av. Mann i maktposisjon lar seg bedåre av ung dame. Kryss av. Skilsmisse med sinna eks. Kryss av. Fremmede makter og etterretning. Kryss av i spenningskategorien.

DEL

Jeg kjenner jeg er ordentlig «trekt». «Trekt» på vegne av hele journaliststanden. At det går an? Ja, jeg skriver selvsagt om «pressekonferansen» til Per Sandberg i Arendal forleden. Lagt midt i beste sendetid for å ta glansen fra partilederdebatten som straks skulle starte.

Jeg må si jeg har fulgt med på de siste dagers politiske såpeopera med et smil om munnen. Ja, jeg har kastet meg over hver nye avsløring eller intervju om Sandberg og Letnes-saken.

Selv vår lokale Per Manvik steller ikke i stand sånt bråk. Han er rene presten i forhold. 

Kryss av for – alt

Såpeoperaen har jo alt:

Gammel mann og ung kvinne. Kryss av. Kjærlighetsdrama. Kryss av. Mann i maktposisjon lar seg bedåre av ung dame. Kryss av. Maktelite. Kryss av. Skilsmisse med sinna eks. Kryss av. Fremmede makter og etterretning. Kryss av i spenningskategorien. Og altfor åpen scene!

Jommen sa jeg smør. Men så begynner det hele å halte.

Det der var ikke en pressekonferanse. Per Sandberg, som virket helt høy på sinne, hadde gått inn i beskyttelsesmodus overfor sin yngre kjæreste, Bahareh Letnes – nærmest som en ridder i blank rustning. Kryss av for romantikk også, forresten. Nå skal hun renvaskes koste hva det koste vil.

Og der satt Letnes, asylsøker fra Iran, som fikk opphold i Norge fordi hun som 17-åring skulle tvangsgiftes med en gammel mann. Godt hun nå kan støtte seg til en 58 år gammel eksfiskeriminister. Endelig trygt i havn.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: «Når ble idrett en kamp om å være bedre enn alle andre, og ikke bedre enn seg selv?»

Bukken som passer havresekken

Først ble Sandberg intervjuet av PR-byrået han selv hadde leid inn og betaler for. Altså var det den han har betalt for å hjelpe han, som skulle stille og styre spørsmålene. Objektivt? Det føles ikke sånn.

Mens pressen, som sto som sild i tønne på puben i Arendal, ventet på å få slippe til, pratet og pratet eksfiskeriminsteren om all uretten som hadde rammet ham og kjæresten – uten å få kritiske spørsmål til det han sa.

Journalistene ventet – de hadde tross alt blitt lovet at de skulle få stille alle spørsmål og at Sandberg skulle svare på absolutt alt om hvorfor han, som minister i Norge, som forvaltet et ekstremt viktig næringsområde – nemlig fisk, tok med seg tjenestetelefonen med sensitiv informasjon til en islamsk republikk og et mektig oljeland.

Et land med prestestyre der det er de religiøse lederne som velger hvilke kandidater som får stille til valg – ikke folket. Som ifølge Human Rights Watch styrer etter Sharialover.

Han skulle svare for sikkerhetsbruddene – som saken i bunn og grunn dreier seg om.

Bybloggen i dag: Elisabeth Løsnæs, journalist Østlands-Posten

Bybloggen i dag: Elisabeth Løsnæs, journalist Østlands-Posten Foto:

Kvinner fengsles fordi de protesterer

I Iran akkurat nå sitter den prisbelønte menneskerettighetsadvokaten Nasrin Sotoudeh (55), som har forsvart kvinner som har protestert mot hijab-påbudet i Iran, i fengsel. Hun ble arrestert og fengslet 13. juni etter å ha forsvart flere av kvinnene som deltok i de fredelige protestene mot hijab-påbudet. Hun har fått beskjed om at hun må sone en dom på fem år for dette.

«Dette» innebærer blant annet at hun forsvarte kvinnen Narges Hossein, som protesterte mot hijab-forbudet ved å la seg filme i et veikryss i Teheran der hun står og vifter med hijaben - som hun holder opp ved hjelp av en pinne.

Saken skriver Amnesty International Norge om på sin nettside.

Letnes er asylsøker fra Iran. Hun er en iransk-norsk kvinne som måtte flykte på grunn av tvangsekteskap – og nå hadde hun hele Medie-Norges oppmerksomhet rettet mot seg. Benyttet hun anledningen til å fortelle hvor vanskelig det er å være kvinne i Iran?

Isteden sa hun:

– Vi skal besøke flere diktaturer.

Jeg måtte virkelig høre etter om jeg oppfattet riktig. Jo, det sa hun. Og så forklarte hun at det ikke var for å støtte slike regimer, men for å møte folket der.

I tillegg skulle hun eksportere skiutstyr gjennom firmaet sitt. Og fleipet med at Sandberg skulle jobbe for henne. Eller kanskje mente hun det.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Treffer blink på de sårbare

Fake news

Og etterpå tenkte jeg: Hvorfor gadd alle mine kolleger å stimle seg sånn sammen i den bula? Hvorfor gi han all den oppmerksomheten? Det var bare høy temperatur og anklager om at pressen hadde gjort noe galt.

Det er ikke galt å stille kritiske spørsmål i en slik alvorlig sak. Takke meg til at noen gjør det.

Kanskje har Sandberg og Letnes fått mange utidige spørsmål eller opplevd ting som er over streken. Men for oss som står på utsiden og følger med, har dette ikke kommet fram. Nettopp fordi det ikke er publisert. Det er da en grunn til at det ikke er blitt trykket eller sendt, fordi det er vurdert redaksjonelt til ikke å kunne publiseres.

Det er forskjellen på oss og Facebook.

Trump roper om fake news hele tida. Journalistene er fienden. Ingenting er sant.

Ikke begynn med det her også. Det er faktisk den oppførselen som er fake.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.