Gå til sidens hovedinnhold

Bybloggen: Er noen mennesker onde?

Artikkelen er over 3 år gammel

Du har sikkert råket ut for noen av dem – folk du tenker rett og slett må være onde. De klarer å skape så mye splid og mange vonde tanker, og gjøre så mange slemme ting mot andre, at du tenker at de rett og slett må være onde.

Men er egentlig noen onde? Eller er det noe vi alle har i oss?

Hvis det hadde blitt krig i Norge, ville det lokket fram det verste i deg hvis du kom i posisjon til å styre over liv og død? Hadde du kunnet begå en voldelig forbrytelse hvis du visste at du slapp unna straff?

Skummelt på kino

I disse dager raser The Nun over kinolerretene og i Bølgen kan du gå og se en skikkelig skrekkfilm. Ble du redd av ondskapen i Annabelle-filmene, blir du garantert redd av The Nun, der ondsinnet kraft og en demonisk nonne får kinogjengere til å grøsse av skrekk.

Det er ondskap – på kino.

Men i virkeligheten er det også mye ondt.

I min jobb som krimjournalist i ØP har jeg sett mye vondt og trist. Voksne som har skadet barn, seksuelle overgrep, drap, drapsforsøk, vold, voldtekt, sinne, sorg, løgn, sjalusi og raseri over å bli avvist. Det kan føre til mye vondt og fæle handlinger mot andre – men er noen av dem jeg møter i retten onde? Eller har de bare utført onde handlinger?

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Når jobben er ekstra meningsfylt

Kjent eksperiment om ondskap

Du har sikkert hørt om det sosialpsykologiske vitenskapelige forskningsprosjektet der studenter ble brukt som fangevoktere og fanger i et rollespill. Stanford Prison Experiment fra 1971 har i alle år siden blitt brukt som forklaring på at ondskap bor i oss alle, men nå er eksperimentet og dets funn i hardt vær.

I 1971 rykket forskeren Philip Zimbardo inn en annonse i universitetsaviser og skaffet seg studenter til prosjektet sitt. Forsøket skulle foregå som et rollespill. Ved loddtrekning trakk han ut de som skulle være fangevoktere og de som skulle være fanger, og alle ble plassert i et fengselsmiljø i universitetsbyggets kjeller.

Så satte de i gang.

Etter seks dager måtte forsøket avbrytes fordi fangevokterne hadde blitt så grusomme og flere fanger brøt sammen. Senere er forsøket brukt av andre lærde for å bevise hvor sterkt sosiale situasjoner påvirker oss og hvordan det kan prege folks atferd.

Vi kan altså bli onde alle sammen bare forholdene ligger til rette for det.

Avslørt som skuespill

I Aftenposten tirsdag 18. september skriver redaktør av forskning.no, Nina Kristiansen, som er spaltist i avisa, om forskningsprosjektet som nå skal være avslørt som et skuespill.

Hun viser til at en forsker og skribent i magasinet Medium har gjennomgått forsøket og intervjuet mange av deltakerne. «Vi bare spilte», sier de angivelig nå.

Undersøkelsen skal avsløre at Zimbardo hadde leid inn en konsulent som ga vokterne opplæring i forkant. En av studentene som var fange, og som angivelig brøt sammen og måtte settes fri, forteller i dag at han trodde han skulle få tid til å lese til eksamen under forsøket, men at de tok fra han bøkene. Han ble redd for å stryke til eksamen og spilte syk for å komme ut.

Kristiansen skriver i spalten i Aftenposten at forsøket nå kan brukes til å vise at kritikerne den gangen og senere, hadde rett i at innelåsing av forsøkspersoner ikke er en god måte å drive forskning på.

Hun mener også saken viser at i berømmelsens brus kan forskere overdrive sine funn – og at det er en lærdom.

Nå kan Stanford-forsøket ikke lenger brukes til å forklare grusomme handlinger som soldater som torturerer fanger, nazistenes forferdelige framferd eller en fangevokters onde behandling av en fange.

Så hva da med ondskapen i mennesker? Er det likevel slik at noen mennesker rett og slett er onde?

Pass på å ha ei hånd å holde i under skrekkfilmen i Bølgen.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Ta deg en bolle eller hold kjeft

Kommentarer til denne saken