BYBLOGGEN: En hyllest til alle som gjennomfører

HELTER: Qurban Ali Rezaqi og Daiana Jalabi er helter som gjennomfører på tross av utfordringer, som så mange andre.

HELTER: Qurban Ali Rezaqi og Daiana Jalabi er helter som gjennomfører på tross av utfordringer, som så mange andre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

SkråblikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Skolen er slutt for i år og det eneste avisene skriver om den saken er saker om elever som går ut med de helt spesielt gode vitnemålene. De som nesten bare får 6 ´ere.

Men vi har alle gått på skolen og vet at virkeligheten er en annen. For de aller fleste.

Allerede på barneskolen dukker utfordringer opp. Enten man ikke er helt kvikk i kroppen og kan hevde seg i gymtimene, eller sliter litt med matte, eller kanskje bokstavene hopper litt rundt foran deg.

På ungdomsskolen kommer i tillegg til alt dette praktiske rundt alt man skal løse, hormonene. Da er det heavy shit for mange. Det koker lett og det dukker opp både angst og depresjoner. Men de aller fleste, nesten alle, står i det. Kjemper seg gjennom, både med gode og dårlige karakterer.

Men de kommer dit. Dit der det begynner å bli litt mer alvor. Der man plutselig havner i klasser med en mengde ukjente. Nye venner skal komme, gamle skal forsvinne. Tryggheten fra barne- og ungdomsskolens rammer er borte. For mange er det tøft. For andre er tiden på barne- og ungdomsskolen bare godt å være ferdig med. Videregående gir en ny mulighet, og nye utfordringer.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Poesien kan gi deg mye med lite

Og det gir et større press.

For nå må man bare klare det. Klare å få karakterer som holder. Enten til å klare en yrkesfaglig utdanning, eller få det som trengs for å gå videre i studiene. Drømmer om framtiden har vært der. Valg er tatt og presset følger deg.

Jeg leste en sak om at vi bør hylle alle de som har klart det, ikke bare de som fikk alle disse toppkarakterene. For har du anlegg for å studere er jo ikke det så spesielt. Hvis du har trygge rammer og ro i livet kan man saktens lære seg det meste.

Men hyllesten bør være til alle de som nå er ferdig med videregående, på tross av alt. Alt som har vært vanskelig, utfordrende og utrygt.

Det er de som er heltene denne sommeren.

Det er de som er de som har de usynlige toppkarakterene. De som sto, på tross av.

Og til dere som ikke klarte det i år. Dere som enten ikke sto i et fag, eller ikke fikk god nok karakter til å følge drømmen om hva du vil bli.

Det finnes mange, i alle aldre, som tar opp fag for å få en bedre karakter, eller for å få en karakter de ikke fikk.

Du kan også bli helt, hvis du prøver igjen.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Jeg er glad i magen min, og den får det den vil

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken