Gå til sidens hovedinnhold

Bybloggen: Fordelen ved å være voksen

Artikkelen er over 4 år gammel

Skråblikk Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Det er mange fordeler ved å være voksen. Jeg kan spise så mye godteri jeg vil og jeg kan sitte oppe til langt på natt og se på TV. (Ulempen er at jeg må betale tannlegeregningen selv, at jeg legger mye fortere på meg nå enn da jeg var ung, og at jeg blir skrekkelig trøtt dagen etter hvis jeg er lenge oppe.)

Men den virkelige store fordelen er at jeg slipper å stresse og bekymre meg for om jeg finner en fest å gå på nyttårsaften. Det var et skikkelig pes som ung. Og det skulle ikke forundre meg om det er en del som har kjent på det samme denne romjula. Forventningene til nyttårsaften har lett for å være høye.

Det skal lissom være superfestlig med champagne, høye hæler, lekre kjoler og fyrverkeri. For ikke å snakke om galante menn som åpner dører og passer på. Fram til jeg var sånn cirka 15 år feiret jeg hjemme med mamma, pappa og familien. Det var risgrøt med mandel, Kongen talte på TV, vi hadde én pinnerakett og stjerneskudd. Etter hvert fikk jeg behov for luft under vingene. Så fulgte noen nyttårsaftener med en evig jakt på den store festen. Den som skulle matche forventningene.

Nyttårsaften i ungdommen ble aldri hva jeg drømte om.

Jeg husker det som et sammensurium av hjemmealene-fester hvor stup fulle folk spydde på gulvteppet i stua, og vi andre måtte rydde og vaske før foreldrene var ventet hjem. Teppet måtte bukseres ut i snøen for å bli kvitt restene av potetgull og sprit. Og det var kaldt på nyttårsaften i gamle dager. Alltid 25 kuldegrader, vil jeg tro. Det var framvisning av pornofilm i kjellerstua, kjærlighetssorg i det ene hjørnet og utforskende klining i det andre. Ved midnatt ble håndholdte raketter fyrt opp midt inne i gjengen. For ikke å forglemme da en av oss låste seg inn på rommet og opplyste at pulsårene i håndleddene skulle skjæres over med barberblad. Vi andre sto utenfor, dro i den låste døra, og både truet og lokket.

Senere i livet har jeg vært på mange fester. Noen har vært dumme. Mange har vært kjempefine. I år skal vi feire nyttårsaften med kjære venner og nær familie. Vi skal ha god mat, pakkeleken og beskyttelsesbriller. Vi blir i alderen fra 7 til 81 år. Den eldste er mamma. Jeg gleder meg, og er så glad for at jeg aldri skal være 16 år igjen.

Kommentarer til denne saken