Gå til sidens hovedinnhold

Bybloggen: Vi kan ikke forby fattigdom

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange så Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» på NRK sist tirsdag og mange reagerte. Det gjorde også statsminister Erna Solberg som ber folk tenke over at de kanskje støtter organisert kriminalitet ved å gi til tiggere, og ønsker tiggeforbud. I dokumentaren kommer det nemlig fram hvordan et nettverk på rundt 140 rumenere tjener millioner på organisert tigging, prostitusjon, narkotika og annen kriminalitet.

– Jeg reagerer sterkt på dette. Samtidig er ikke dette noe nytt, og problemene påpekte vi også før valget i 2013, sier statsminister Solberg og slår fast overfor VG at Høyre fortsatt ønsker et forbud mot tigging. – Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt.

 

Og selvsagt er det grunn til å reagere, men statsministeren møter også kritikk for tilnærmingen: – Et tiggeforbud vil gi et annet gatebilde i noen dager, men utnyttingen av mennesker vil bare finne andre metoder. Det vil være mer skjulte måter, og det vil ikke være bedre for samfunnet vårt, sier for eksempel seniorrådgiver i Kirkens Bymisjon, Børre Arnøy.

For min egen del må jeg presisere at selvsagt skal menneskesmugling, narkotikahandel og annen kriminalitet straffeforfølges og stoppes. Og skal vi som var så heldige at vi vant i Lotto den gangen det ble funnet olje i Nordsjøen i 1969, måtte finne oss i at fattige mennesker kommer hit for å ta del i rikdommen vår? Skal vi måtte se samfunnets skyggesider i stedet for å ligge stappmette på sofaen og rape og bruke millioner hvert år på slankemidler?

Regjeringens forslag fra 2013 føyer seg inn i rekken av ideer om å straffe alle fenomener vi ikke liker, fenomener som minner oss på ubehagelige sannheter? Det er visst slik nordmenn vil ha det, i hvert fall over 70 prosent som ifølge meningsmålinger støtter tiggeforbudet. I regjeringspartiene Høyre og Frp er for øvrig støtten enda sterkere; i Høyre 84 og i Frp 86 prosent.

Selvsagt var Brennpunkt-avsløringene fra Bergen skremmende, men vi må aldri glemme at det hovedsakelig er mennesker i ytterste nød som kommer hit for å sitte i fillene sine for å tigge av vår rikdom. En mer nedverdigende livssituasjon er det vanskelig å finne og vi kan ikke forby fattigdom ved å forby tigging. Hadde det vært mulig, ville jeg også støttet tiggeforbudet.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.