Gå til sidens hovedinnhold

Vestfold: Rekordvekst i bygge- og anleggsbransjen

Artikkelen er over 4 år gammel

Omsetningen i bygge- og anleggsbransjen øker rekordartet i Vestfold. I første halvår var den tre ganger så sterk som i landet som helhet.

(Vestviken 24)

Samtidig viser statistikk at salget av nye boliger fortsetter å øke, ikke minst i Vestfold. Og ikke unaturlig, disse tingene henger sammen.

Det er Statistisk sentralbyrå som har presentert omsetningsstatistikken for bygg og anlegg. Den viser at bransjen på landsbasis hadde en omsetningsøkning på 3,9 prosent i første halvår 2016. Absolutt best utvikling hadde Vestfold. Her økte bransjens omsetning med hele 20,6 prosent.

Veldig bra marked

 

– Hvorfor denne enorme veksten i Vestfold i år?

– Det har nok sammenheng med hvordan Vestfold lå an i 2015. Fylket lå litt etter landsgjennomsnittet en periode, sier daglig leder i WK Entreprenør AS, Britt Røed Lohne til vestviken24.no.

Men nå skjer det veldig mye i Vestfold.

– Det er god aktivitet på boligmarkedet. Og flere offentlige prosjekter og næringsbygg er igangsatt. Vi opplever markedet som veldig bra for tiden, selv om det ikke er Oslo-tilstander ennå, sier WK-sjefen.

Wegger & Kvalsvik omsetter for ca. en halv milliard i året, fordelt med ca. 60 prosent i Oslo og 40 i Vestfold. Den høye aktiviteten er godt nytt også for antallet arbeidsplasser.

Trenger flere folk

– Vi driver storstilt rekruttering, både i Vestfold og i Oslo. I første omgang trenger vi prosjektledere, men vi har også hele tiden behov for flere dyktige fagarbeidere.

– Har du tro på at de gode tidene fortsetter?

– Ja, det har jeg faktisk. Generelt er det jo slik at boligbyggingen ofte henger litt etter behovet, spesielt i Oslo. Det er ingenting som tyder på at aktiviteten i bygg og anlegg vil bremse med det første. Vi tror på et godt marked framover, ikke minst i Vestfold, sier Britt Røed Lohne i WK Entreprenør AS.

Stadig flere kjøper nytt

Den voldsomme interessen for kjøp av nybygde boliger ser også ut til bare å fortsette, viser statistikk fra Boligprodusentenes Forening.

 

I tredje kvartal i år ble det solgt 26 prosent flere slike boliger enn i samme kvartal i fjor. Det ble igangsatt 10 prosent flere boliger i tredje kvartal 2016 enn i samme kvartal 2015.

– Den store interessen har tidligere først og fremst reflektert Oslo-markedet. Men vi ser nå at dette er i ferd med å smitte over til Vestfold, sier daglig leder Rune M. Thomassen i Selvaag Bolig Tønsberg.

– Vi får i år vårt beste år noensinne. Før året er omme vil vi ha solgt godt over 100 boliger i Tønsberg. Vi pleier å ligge på 40–50 pr. år. Bare i det såkalte Dockside Hus D-prosjektet på Kaldnes har Selvaag solgt 43 leiligheter av totalt 61 siden august i år.

Nå kommer Sjøfront 2

– Nå har vi akkurat lagt ut prospektet for prosjektet Sjøfront 2 med 24 leiligheter i to bygg. Vi starter salget av disse om tre-fire uker, og er veldig optimistiske, sier Rune M. Thomassen.

– Hvilket prissegment er mest populært?

– Vi selger leiligheter i alle prisklasser, også til over 20 millioner kroner. Men volummarkedet i Vestfold er leiligheter som kan byttes med en enebolig, uten at det blir behov for å ta opp lån. Det betyr leiligheter i området mellom fire og sju millioner kroner, gjerne til godt voksne mennesker med store barn, sier Selvaag-sjefen i Tønsberg.