(Nettavisen): Camilla Kokkersvold bor i Larvik med samboer og to barn. I starten av november tikket strømregningen fra Fjordkraft inn på e-post.
Familien må ut med 18.000 kroner for strømregningen i oktober. De har en såkalt variabel prisavtale gjennom leverandøren Fjordkraft.
I september var regningen på 6500 kroner.
– Du kan tenke deg det sjokket da vi så strømregningen! Det er helt utrolig, sier hun til Nettavisen.
Strømavtalen Kokkersvold og familien har hatt med Fjordkraft, innebærer at prisen fastsettes for minimum to uker, men at de variable prisendringene må varsles 30 dager i forveien. Med en strømpris som de siste ukene har dalt, er det med andre ord ikke en gunstig avtale for forbrukerne.
På strømregningen står det et forbruk på 3000 kilowattimer. Fra 1. oktober til 20. oktober måtte Kokkersvold ut med 6,5 kroner per kilowattime, og resten av måneden 5,75 kroner per kilowattime. Markedsprisen lå i denne perioden på i snitt 1,3 kroner.
Les også: Gladmelding fra Statkraft-sjefen: Strømkrisen er avblåst
Kritiserer kommunikasjonen
Kokkersvold har hatt denne avtalen med Fjordkraft siden 2016. Hun har på «mine sider» hos Fjordkraft huket av for at hun ønsker tilsendt kommunikasjon på e-post. Det har hun ikke fått – prisendringene og informasjon rundt avtalen er meldt i hennes innboks på Fjordkrafts nettsider.
Nå etterlyser hun bedre og tydeligere kommunikasjon fra Fjordkraft.
– Jeg skulle for det første ønske at de sendte meg e-post eller SMS med prisinformasjon, det hadde gjort meg mer bevisst. I tillegg syns jeg de skulle ha sendt ut en e-post til alle som har disse avtalene når forskjellen på spotpris og det vi har blir så stor.
– Jeg hadde byttet til spotpris på et knips og tenkt «takk og pris, det kunne gått skikkelig galt». Jeg syns det hadde vært en anstendig ting å gjøre.
Forbrukerrådet har allerede fått mange henvendelser fra fortvilte kunder og Forbrukertilsynet sier de ser på saken.
Etter at denne saken ble publisert, tok Fjordkraft kontakt med Nettavisen og hevdet at Camilla Kokkersvold fikk en e-post om prisendring på sin oppgitte epost-adresse 31. oktober. Vi etterlyste dokumentasjon og fikk da en skjermdump av hennes epost-adresse fra et register med dato 31.10 påført, men ikke et bilde av selve e-posten, for det var det ifølge Fjordkraft ikke teknisk mulig å hente ut.
I stedet sendte de oss en e-post lik den de hevder ble sendt Kokkersvold 31.10. Vi tok da kontakt med Camilla Kokkersvold og ba henne dobbeltsjekke innboksen sin, inkludert slettede eposter - hun fant ikke eposten, og står dermed fast på at Fjordkraft ikke har sendt eposten de sier de har sendt.
– Sjekk avtalen din
Kokkersvold ser på seg selv som en opplyst forbruker. Hun tar årlig en runde med forsikringsselskapene, og forvalter aktivt sin egen personlige økonomi.
– Hvordan føler du deg etter at du innså at strømavtalen ikke var så gunstig?
– Jeg føler meg både dum og lurt. Man hører ofte om folk som har fått skyhøye strømregninger, og tenker at det aldri er en selv.
Kokkersvold hadde vært inne i Fjordkrafts app, hvor man kan se estimert strømpris. Der sto det «6,5 kroner kilowattimen uten nettleie og strømstøtte».
– Da tenkte jo vi umiddelbart at strømstøtten ville gjøre dette mye billigere. Sånn var det altså ikke.
Nå håper hun at andre kan unngå å havne i samme situasjon.
– Jeg håper derfor at alle tar en ekstra sjekk på egen strømregning, og at man prøver å forstå den.
Kokkersvold understreker at hun og familien klarer å betale regningen, men at det selvsagt merkes på økonomien når strømregningen er tre ganger dyrere enn måneden før. Hun har siden byttet strømleverandør, men er spent på neste måneds regning ettersom de var en uke inn i november før hun fikk byttet.
Les også: Matvaresjokk i oktober – skivebom for Norges Bank
Skylder på prisfall
Fjordkraft beklager utslaget for kundene i en lang e-post og skriver at slike utslag har kommet nå for alle som tilbyr variabelavtaler eller kortsiktige fastprisavtaler for oktober.
Kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland skylder på differansen mellom den såkalte «sikringsprisen» og spotprisen. Ifølge Eikeland skal variabelavtaler skal gi en forhåndsbestemt pris som er lik gjennom hele døgnet, og for på tilby det foretar Fjordkraft såkalte prissikringer, som vil si at de kjøper strøm fram i tid.
Fjordkraft mener dette skal gi kundene forutsigbarhet – effekten i oktober ble stikk motsatt:
– Et ekstraordinært prisfall har gjort differansen mellom spotprisen og prisen som er sikret ubehagelig stor. Når det oppstår et ekstraordinært prisfall må vi fortsatt betale prisen vi har sikret strømmen til. Den negative effekten er forsterket av at strømstøtten (som beregnes ut ifra gjennomsnittlig spotpris) ikke har dekket dette gapet.
– Kunden sier at hun føler seg både dum og lurt. Hva tenker dere om at dette er følelsen kundene sitter igjen med?
– Det synes vi naturligvis er synd. Vi gjorde sikringene for å kunne tilby en forutsigbar pris til variabelkundene. Det er svært beklagelig at resultatet ble som det ble.
Les også: Bedriftene torpederer Vestres fastprisavtaler på strøm
Hensikten er ikke å slå spotprisen, men å tilby en mer forutsigbar strømpris og dempe prissvingningene, understreker Eikeland. Men siden strømstøtten beregnes ut fra spotpris, endte dermed Fjordkrafts kunder med å betale 6 kroner kilowattimen i en periode da markedsprisen var langt lavere, dels så lav at det ikke ble gitt strømstøtte i det hele tatt
– Denne uheldige dobbelteffekten har dessverre ført til høye strømregninger for variabelkundene våre for oktober måned. Det er svært beklagelig.
Endret varslingsfrist
– Kunden kritiserer at dere ikke gikk ut når spotprisen var så mye lavere enn deres forhåndsbestemte pris slik at de kunne få anledning til å bytte avtale. Hva tenker dere om dette?
– Vi må betale det vi har betalt for strømmen uavhengig av det ekstraordinære fallet i spotprisen. Det må dessverre også kundene våre.
Kundene kan se estimert strømregning i Fjordkraft-appen, påpeker Eikeland. Dette estimatet legger til grunn prisen på den avtalen kunden har. I appen kan kunden også følge spotprisens bevegelser.
– Alle prisendringer på variabelavtaler varsles direkte til kunde per SMS eller e-post. Varslingsfristen var 14 dager før 1. november. Fra og med 1. november er varslingsfristen 30 dager. Det er ikke bindingstid på variabelavtalene våre.
Les også: Forbrukerrådet reagerer på forhåndsbetalinger
Camilla Kokkersvold sier hun har ønsket å få varslinger på e-post, men ikke har mottatt dette. Eikeland forklarer at selskapet svarer generelt på problemstillingene som kunder med variabelpris-avtale har fått, ikke for denne kunden spesifikt.
– Hva tenker dere om at det er så mange som har klaget inn én av deres avtaler til Forbrukerrådet og Forbrukertilsynet?
– Vi har full forståelse for at mange variabelkunder er frustrerte over den høye oktober-regningen. Vi har forklart hvordan situasjonen har oppstått i mediene og på våre nettsider, men det er naturlig at det er kunder som velger å søke råd hos, eller klage til, forbrukermyndighetene. Det er viktig for oss å få fram at denne situasjonen skyldes ekstraordinære markedsforhold, og at vi veldig gjerne skulle vært denne situasjonen foruten.
– Styr unna
Forbrukerrådet har lenge advart mot strømavtaler med såkalt variabel-pris:
– Variabel-avtaler har vært merket med «styr unna» i vår strømportal. Men før var prisene så lave at sjokkeffekten ikke kom, selv om avtalene egentlig alltid har vært dyre og dårlige. Det blir ingen trygghet og sikkerhet for forbrukerne av dette, selv om det selges inn som nettopp det, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Ifølge Blyverket har mange i lengre tid har følt seg lurt av aggressiv markedsføring, med vilkår som endres uten beskjed og stadig nye tilleggsprodukter man ikke trenger.
– Mange har havnet i en vanskelig situasjon som det ikke var mulig å forutse. Ingen ville inngått en slik avtale om de var klar over at dette kunne bli konsekvensen. Nå har galopperende strømpriser skapt ekstreme prisforskjeller og usikkerhet – og på toppen av det hele får kundene nå sjokkregninger uten rett på strømstøtte.
Hun ber kunder som mener regningen ikke stemmer, eller at de ikke har fått informasjonen de har krav på, om å kontakte selskapet.
– Hvis du ikke kommer til enighet med selskapet, kan du ta saken til Elklagenemnda. Men vær oppmerksom på at hvis selskapet har varslet prisen riktig, så kommer du trolig ingen vei med å klagen din, sier Inger Lise Blyverket.