Siden midten av september har 16 000 barn og unge fordelt på 912 lag over hele Skandinavia jobbet for å løse lokale og samfunnsrelaterte utfordringer for fremtidens smarte byer. Champion Hill fra Mesterfjellet skole var ett av 409 lag fra Norge som kom gjennom nåløyet og fikk æren av å representere Larvik i den skandinaviske finalen.

I den skandinaviske finalen konkurrerte lagene om priser innen forskning, teknologi, robotkjøring og kjerneverdier.

Deltok for første gang

Champion Hill er en gjeng realfagsglade elever bestående av seks jenter og seks gutter i alderen 13 til 15 år. Det var første gang laget deltok i FIRST LEGO League, og de ble svært overrasket og glade da de vant Teknologiprisen og den gjeve Championsprisen i den regionale finalen.

– Med byutvikling som årets tema i FIRST LEGO League imponerer Champion Hill fra Mesterfjellet skole med sine smarte løsninger. Dette bidrar ikke bare til å øke interessen for realfag, men inspirerer også andre til å ta del i utviklingen av fremtidens byer både lokalt og nasjonalt. Det er disse talentene vi med stolthet kan kalle morgendagens helter, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter.

Etter finalerundene var det til slutt Aqua Heroes fra Trondheim som kunne smykke seg med tittelen som årets Champions av FIRST LEGO League. Laget skal dermed representere Skandinavia i den globale finalen som avholdes i USA.

Forsket på søppelhåndtering i byer

FIRST LEGO League er i Skandinavia et samarbeid mellom FIRST Scandinavia og Equinors talentprogram Morgendagens Helter. Hensikten er å øke unge menneskers interesse for teknologi og realfag.

– I den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League har vi sett utrolig mange spennende prosjekter innenfor byutvikling. Her har deltakerne utviklet innovative og bærekraftige løsninger på utfordringer som de voksne ikke vet svaret på! Gjennom høsten har de arbeidet sammen for å løse utfordringer i fremtidens byer, og resultatet av det ser vi her i dag. Jeg er helt sikker på at mange av disse deltakerne kommer til å være med å forme fremtiden, sier Silje Kumeus fra FIRST Scandinavia.

Champion Hill har forsket på søppelhåndtering i byer. Løsningen laget presenterte for juryen var en smart søppelkasse med et digitalt registreringssystem som gir belønning til miljøbevisste innbyggere. Til tross for at det ikke ble topplassering i år, høstet laget skryt fra arrangører og dommere, og kunne dra hjem med hodet hevet som verdige finalister etter å ha deltatt i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge.