Gå til sidens hovedinnhold

Colin Archer senter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senteret

Her er det ingen ting som er hugget i stein, men et sted må man jo begynne. Det er utarbeidet en ideskisse og det er blitt jobbet svært mye dugnad for å frembringe denne.

Plassering

Flere alternativer er vurdert, til sammen seks stykker. Når vi har falt ned på plassen der Skottarestauranten ligger i dag, er det fordi dette er rett ved beddingen hvor RS 14 Stavanger ble sjøsatt i 1901, Skotta-havn for historiske båter, sjøfartsmuseet og CAs barndomshjem. En avgjørelse om plasseringen er svært viktig å få på plass NÅ slik at vi kan ha trykk på det videre arbeidet.

Høyder

Her har det også vært mye synsing. Dette blir vel fryktelig høyt? Men her er heller intet hugget i stein. Et alternativ kan f.eks. være å grave seg noe ned? skal båten være fullrigget eller stormrigget?

To spørsmål, det er sikkert mange flere.

Glasshuset

Et monster i glass? Selvfølgelig ikke. Her skal det være åpent hus, et opplevelsessenter bygd på pedagogiske læringsprinsipper slik at både voksne og barn bla. kan oppleve båten både innvendig og utvendig. Det er også tenkt på miljøbygg med bla. solcellepaneler.

Stiftelsen Tollerodden og Tolleroddens Venner har selvfølgelig ikke et ønske om å redusere områdets attraksjonsverdi. Kombinasjon med bruk av glass og det som er av eldre dato er jo ikke ukjent, ref. domkirkeruinene. På Stokmarknes har man klart å få MS Finnmarken (den er mye større enn RS Stavanger 14) fra 1956 plassert i glasshus.

Hurtigruten ble født på Stokmarknes. RS 14 Stavanger ble født i Larvik.

Fantasi

Det ene utelukker ikke det andre. Ser det som helt naturlig at det i tilknytning til Tollerodden og et Colin Archer- senter også blir serveringsvirksomhet/modellbygging/skipshistorie/mv. Her er det er bare vår egen fantasi som setter grensene!

Thor Heyerdal og Colin Archer

To av de største turistattraksjonene i Oslo er Kon Tiki og Fram, selv om de står på land. Det er jo med stor stolthet at vi kan si at både Thor Heyerdal og Colin Archer er fra LARVIK.

Attraksjon

Naturen om omgivelsene er fine i Larvik, men det er det også mange andre steder i Norge, så naturen i Larvik kan vi ikke si er unik i forhold til andre steder. Et CA senter vil imidlertid vil være unikt og komme på skrytelisten til både privatpersoner og næringsliv over hva Larvik har å by på.

Unikt og ingen andre kan ha et CA Senter!! Ingen andre har «skøyta si» på 500-lappen!!

Tenkt bare på hvordan RS 14 Stavanger vil ta seg ut med fin belysning.

Finansiering

Et CA senteret vil som alt annet koste penger, mange penger. Huset på Tollerodden (hvor Colin Archer bodde) har kostet nesten 50 mill. slik det fremstår i dag. Den «almennyttige» Stiftelsen Tollerodden Kirkestredet 9 er i dag gjeldfri!!

Min oppsummering

Realisering av et Colin Archer senter vil være en stor og svært positiv beslutning for Larvik og gi byen en attraksjonsverdi både for meg, deg og næringslivet.

Kommentarer til denne saken