Tirsdag 15. oktober var flere av Sør-Norges største gründerbedrifter samlet i Bølgen under regionsfinalen i EY Entrepreneur of the Year. Blant de nominerte var Larviksbedriften iTec AS.

Av totalt 505 aktuelle kandidater, ble sju bedrifter og deres ledere spesielt plukket ut av rådgivningsbedriften EY, som blant annet har kontorer på Sanden. En av disse var iTec AS, som gründerne Ståle Ellingsen og Ole Pavljuk står bak.

Med hovedkontor på Hegdal har bedriften vokst seg ut på det internasjonale markedet, og hvert år opplevd økonomisk vekst. Ståle trekker fram den formidable omsetningsveksten når vi spør han hvorfor iTec var en av de sju nominerte til EY Entrepreneur Of The Year i regionen.

– Vi bikket 100 millioner i omsetning i forrige uke, og det var en tanke som bare ble ledd litt av for noen år siden. Da vi startet opp i 2001, bodde vi inni bilen og puttet verktøyet vårt under, forteller Ståle om den lange reisen.

– Virksomheten har tatt oss rundt store deler av verden, og vi har vært i Kina, India, USA og nesten hele Europa. Hvis jeg hopper av iTec her, så tror jeg at jeg kan ha gode muligheter som reiseguide, ler Ståle.

Etter å ha startet med service av skjæremaskiner i industrien, utviklet iTec seg etter hvert til også å selge maskinene til bedriftsmarkedet.

Måtte se seg slått

Til slutt var det Thor Ambjørn Kjeldaas og hans bedrift Kjeldaas AS som stakk av med regionsseieren og billett til den nasjonale finalen som finner sted i Oslo den 2. desember.

Til tross for at iTec ikke nådde helt opp under konkurransen, setter Ståle Ellingsen pris på oppmerksomheten og mener det er positivt for bedriften.

– Vi blir smigret av at vi blir lagt merke til. Nominasjonen henger høyt, spesielt når man ikke selv melder seg på og det er helt fremmede mennesker som legger merke til hva vi klarer å skape.

Sønnen Kasper Ellingsen, som var til stede under prisutdelingen, er enig i det faren sier.

– Det er stort å være nominert, og det gir oss en selvtillits-boost som motiverer oss på veien videre. Vi vil prøve å ta tittelen i fremtiden, og vi ser jo at det er Norges største navn som har vunnet tidligere, sier Kasper Ellingsen.

Selv om prisen er rettet mot lederne i selskapene, er Ståle klar på at nominasjonen er et resultat av et stort samarbeid.

– Det er ufortjent at bare gründerne dras fram i lyset, for vi er helt avhengig av de ansatte som presterer dag ut og dag inn. Og så må vi takke våre flotte koner som har dratt lasset på hjemmefronten, uten disse hadde vi ikke vært noe, forteller han.

Ståle forteller at graden av samfunnsansvar hos en bedrift også er et av kriteriene for å bli nominert til prisen, og de legger vekt på dette i den daglige driften. iTec skal invitere venner og familie til å komme til bedriftens lokaler for å perle armbånd, som iTec så vil «kjøpe». Pengene vil gå uavkortet til kreftforskning.

– Det er hyggelig å være med på noe sånt, for det finnes jo nesten ingen som ikke er berørt av denne sykdommen.

LES OGSÅ: Nå flytter Sondre og Per Arne inn her: – Nå følger vi drømmen

Nye lokaler

Nå ser de ansatte hos iTec fram til mars måned neste år, når bedriften flytter inn i nye lokaler på Ringdalskogen.

– Det gleder vi oss til. Vi tror det blir et løft for kunder, leverandører og ansatte, sier Ståle Ellingsen.

– De nye lokalene åpner aksene til Telemark, Vestfold og Buskerud, og uteområdene blir bedre.

Han presiserer at det var helt avgjørende for bedriften å holde seg i Larvik, slik at de kunne yte noe tilbake til kommunen i form av skatter og avgifter. I sin femårsplan ser de for seg å kunne øke omsetningen til 150 millioner kroner.

– Det blir en kvalifisert gjetning, men det du ikke tør å si høyt, det skjer ikke, smiler Ståle.