På årets UKM-festival i Stjørdal spilte Stavern-bandet «Robbers ULTD» en låt av Larvik-bandet «Gjørmebryterne», som eksisterte tidlig på 90-tallet.

«Bang du er død» er låtens tittel, forteller Larsen videre.

– Gjørmebryterne er et gammelt lokalt band, og vi liker å hedre dem med å spille låten deres på UKM-festivalen. Her er det publikum fra hele landet, så dette er gøy, forteller Larsen muntert.

Gjørmebryterne spilte fra 1991–1994. Bandet har vært gjenforent flere ganger, ifølge bandets side på Facebook sist i 2017, med konsert i Bølgen kulturhus i Larvik.

– Proft nivå

UKM-festivalen er kulturmønstringen som samler unge fra hele Norge.

– Her er det mye folk og et stort opplegg. Vi opplever at det er ordentlig proft nivå på lyd og scene, med gode teknikere på scenen. Vi kan også gå mange forskjellige workshoper her og har friheten til å velge, sier Larsen, sammen med bandkompis Tobias Snildal Helgesen (15).

– Konserten vi spiller på er nå en ting, men det er også morsomt her ellers. Plutselig hører vi noen som spiller fiolin, og noen som spiller gitar til. Det er skikkelig god stemning, slår trommisen fast.

– Dette er en gedigen møteplass der vi snakker med folk med felles interesser. Det er temmelig hyggelig å se noen kjente fjes her, og det skjer ikke ofte at man får til å møte så mange musikere på en så god sosial arena. Vi får nye bekjentskaper. UKM-festivalen er som en sommerleir med musikk. Konserten vi spiller på er stor nok i seg selv, men bare litt av det store bildet ellers, beretter Helgesen.

Også han og bandets øvrige medlemmer, Hanna K. Pettersen og Matej Mitic synes det er morsomt at de covrer Gjørmebryterne.

Pola Matylda Krol (17), også fra Stavern, er enig i at UKM-opplegget er riktig profesjonelt.

– Her er flere profesjonelle som kan se på kunsten jeg stiller ut og gi tilbakemeldinger fra folk med erfaring. Vi møter nye mennesker og utveksler råd, tips og erfaringer i et godt fellesskap, sier hun fornøyd.

Allsidig festival

På UKM kan deltakerne gjøre det aller meste som har med kultur å gjøre, og litt til. Mange viser fram noe de er gode til, men mange lærer også noe helt nytt. Dette både på-, bak og rundt scenene.

Etter åpningsshowet fredag, fulgte åtte konsertarrangement og kunstutstillinger. Rundt 400 ungdommer opp til 20 år deltar på festivalen som ikke er en konkurranse. Alle landets fylker er representert.

En lang rekke workshoper tilbys, som mixing av lyd, graffiti, morgentrim, foto, stopping/sying av ødelagte klær, laging av plakater for band, politiskkunst, linotrykk, bading, akvarellmaling og stand up-workshop. Ungdommenes bidrag har blitt tatt ut i lokale UKM, og sendt til fylkesvise UKM. Deretter UKM-festivalen som startet fredag og varte til mandag kveld.