(Vestviken 24)

Utsagnet kommer fra direktør Herleif Bergh Nilsen og markeds- og logistikksjef Torgeir Herlofsen i Asko Vestfold-Telemark AS.

4,8 milliarder

Asko er NorgesGruppens eget grossistselskap. Det er de som daglig sørger for å bringe varer ut til butikkene i kjedene Meny, Kiwi, Spar, Joker og Nærbutikken.

LES OGSÅ: Anita driver Vestfolds minste butikk: – En livsstil og et bra levebrød

Det er mange vareleverandører i Vestfold, men Asko er den desidert største. Årlig omsetning ligger på ca. 4,8 milliarder kroner.

 

Asko er samlokalisert med Bama Dagligvare Larvik AS, og ivaretar også Bamas vareleveranser i de to fylkene.

Fra selskapets 26.000 kvadratmeter bygningsmasse på Hegdal i Larvik, sørger 160 ansatte daglig for å få ut varer til 136 dagligvarebutikker i Vestfold og Telemark.

– Vi har et trettitalls store lastebiler på veien hver virkedag, i to skift, fra tidlig morgen til sent på kveld, forteller Torgeir Herlofsen.

2.000 paller daglig

Ca. 2.000 paller med varer går ut fra lokalene på Hegdal hver dag. Og hver av de 136 butikkene besøkes i gjennomsnitt 4-5 ganger pr. uke.

 

– Da jeg begynte her i 1985, leverte Asko ca. 30 prosent av det som ble solgt i butikkene. Resten ble levert av andre grossister, gjerne en for hver varetype, forteller Herleif Bergh Nilsen, som også er regiondirektør i NorgesGruppens Detalj Eiendom.

LES OGSÅ: Dette er dagligvarekongene i Vestfold

– I dag leverer Asko, inkludert Bama-varene, ca. 85 prosent av de varene butikkene selger. Det er klart at denne økningen har gitt en betydelig synergieffekt, og bidradd til å holde matvareprisene nede. Norske husholdninger bruker en langt mindre andel av inntekten på dagligvarer i dag enn i 1985, sier Asko-sjefen.

Bærekraftig

Bærekraft, klima- og miljøhensyn, er viktige verdier for grossistvirksomheten i Larvik.

– Det ligger en vesentlig miljøeffekt bare i det at de fleste varene i en butikk leveres av samme bil, sier Bergh Nilsen.

 

– Og ikke bare flytter vi mengder av varer ut til butikkene. Bilene er ganske fulle når de kommer inn igjen også, blant annet fordi de har med kildesortert avfall fra butikkene. Det dreier seg først og fremst om papp og plast som sendes videre til gjenvinning, sier Torgeir Herlofsen.

LES OGSÅ: Målet for Pål var alltid å bli størst og best

Nå vurderer Asko om bilene også kan ta matavfall fra butikkene til biogassanlegget på Rygg i Tønsberg.

Matavfall til drivstoff?

– Selv om NorgesGruppen har en bevisst holdning til at mat ikke skal kastes, blir det nødvendigvis noe som ikke kan spises, fra så mange butikker. Da er det bra om dette i stedet kan bli miljøvennlig drivstoff, sier Herleif Bergh Nilsen som poengterer at også Askos egne biler kjører miljøvennlig.

– Alle våre biler kjører på biodrivstoff laget av slakteavfall, sier direktøren og legger til at Asko i løpet av året skal montere 5.000 kvadratmeter med solcellepaneler på lageret sitt i Larvik.

– Vi ønsker at mest mulig av den energien vi bruker skal være fornybar. Når man er en stor aktør, har man også et samfunnsansvar, sier direktør Herleif Bergh Nilsen i Asko Vestfold-Telemark AS til vestviken24.no.

Mange leverer varer til butikkene

Det er mange som leverer varer til dagligvarebutikkene i Vestfold. Her er noen av de viktigste:

  • Asko Vestfold-Telemark er dagligvaregrossisten som leverer til NorgesGruppens kjeder; Meny, Kiwi, Spar, Joker og Nærbutikken. Virksomheten er lokalisert i Larvik, og er en av regionens største private bedrifter.
  • Rema Distribusjon Norges distribunal på Vinterbro distribuerer til kjedens butikker i Vestfold. Rema 1000 samarbeider med Bunnpris om varedistribusjon.
  • Bama er Norges ledende distributør av frukt og grønt. Dagligvarebutikkene i Vestfold håndteres av Bama Dagligvare Larvik, som er samlokalisert med Asko. Varene leveres på Askos biler.
  • Fra Tines meieri på Sem i Tønsberg distribueres daglig melk, fløte, yoghurt og andre ferske produkter direkte til 2.300 kunder, langs 50 ruter, i Vestfold, Telemark og deler av Buskerud. Tine på Sem har i underkant av 40 distribusjonssjåfører.
  • Over 1.100 butikker i dagligvarekjedene Coop Marked, Coop Prix, Coop Mega, Matkroken, Extra og Obs får sine varer fra Coop Norge Handel AS. Hoveddistribusjonen til hele Østlandet, inkludert Vestfold, skjer fra Coop Logistikksenter på Gardermoen.
  • Det er flere distributører av lokalmat i Vestfold. Noen leverer kun sitt eget produkt, noen leverer flere produkter. Det arbeides med løsninger for å bedre distribusjonen av varer fra små, lokale produsenter.