Gjennom tidene har mange gjort iherdige forsøk på å starte et storband her i Larvik. Og noen ganger har det etablert seg i kortere perioder.

– I perioden 1958 til 1962 hadde Larvik et godt storband. Så ble det prøvd igjen på 70-tallet, men gikk ikke, forteller Tor Magnus Pedersen som er aktiv i dag.

Han husker mye, men er ikke blant dem som har vært med fra starten, i det som i dag er Larvik Storband.

– Nei, det er det bare Arve Karlsen, Hans Kristian Andersen og Fred Ragnar Olsen som kan skilte med. De har nå vært med i 40 år. Helt siden starten i 1979. Det er faktisk godt gjort i det hele tatt at Larvik Storband har blitt 40 år, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Storbandet slår på stortromma med gratiskonsert for deg

(saken fortsetter under bildet)

Kveld med musikk og historier

Selve festkonserten fredag kveld består av mer enn bare musikk. På scenen dukker også den livlige vestlendingen Nils-Erik Kvamme opp, som konferansier og med gode historier fra de tidligere tider i storbandhistorien.

Men selvfølgelig er det musikken og konserten som er hovedpoenget her.

– Første del er et tilbakeblikk til låter vi spilte i begynnelsen. og her dukker det opp solister som har vært med i bandet tidligere. Litt mimring, forklarer Taisto Onnela i det lokale storbandet.

Så tar man det hele mer inn i vår tid etter pausen.

– Da blir det mer rock, sambatoner, Sting og slikt. Og flere solister. Men vi stopper ikke etter konserten. Da fortsetter vi med jam i foajeen, smiler Onnela.

De har allerede flere jubileumsarrangementer bak seg. Og mer kommer før jul.

Men nå er det fredagens store jubileumskonsert det handler om for de i underkant av 20 musikerne i storbandet her i Larvik.

LES OGSÅ: Stemningsfull midtsommerfeiring i Kjærra fossepark med Ole Børud og Larvik storband: – Jeg tror vi kan skilte med den beste utsikten fra scenen

(saken fortsetter under bildet)

Historien peker på den første dirigenten

Første opptreden var Storbandfestivalen i Hjertnes i desember 1979 sammen med Sandefjord Storband og Sandvika Storband. Første låt var Cole Porters «You’d be so nice» og mottakelsen var god både fra publikum og ØPs anmelder som mente bandet vartet opp med en «kultivert klang, god balanse mellom gruppene og den nødvendige tæl når det var nødvendig».

God rekruttering fra janitsjarmiljøet, og i tillegg har det vært utrolig mange flinke folk innom storbandet som har løftet de andre musikerne til et høyere nivå. Man kan nevne både Terje Gewelt, Petter Wettre, Scott Rogers og Nils Mathisen som gode eksempler.

Men saksofonist og medlem fra den spe starten i 1979, Arve Karlsen, mener dirigenten og den første musikalske lederen bør få mye av æren for at Larvik Storband i dag framstår som et av regionens beste band i sin sjanger.

– Vi hadde ikke hatt noe jubileum uten Torkel Hasle, mener Arve Karlsen.

– Husk at det hadde vært sporadiske forsøk på å starte storband i Larvik siden 1950-tallet, men ingenting varte, avslutter han.