Gå til sidens hovedinnhold

DE POLITISKE BRANNSTIFTERNE

Jørn Magdahl

Rødt

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når dette skrives vet vi ennå ikke sikkert om justisministerens samboer tente på familiens egen bil, slik hun er siktet for. Det vi vet er at til tross for tegn på at anslagene mot justisministerens hjem har vært iscenesatt, så har partifeller av ham og krefter lengre ute til høyre, brukt dem til å piske opp farlige politisk stemninger. Mistanken har fra det hold vært bevisst ledet mot innvandrere – som angivelig skulle ha vært trigget av teaterstykket «Ways of Seeing». FrP i Oslo har jobbet iherdig for at teaterets bruk av ytringsfriheten skal føre til at Black Box mister statsstøtten. På Facebook har tidligere justisminister Sylvi Listhaug vært blant dem som i tydelige ordelag har gitt teatergruppa ansvaret for anslagene mot justisministerens hjem. At Listhaug slettet denne «meldingen» i stillhet da justisministerens samboer blei arrestert, forundrer ikke. Mer overraskende er det kanskje at statsminister Solberg, som også var blant dem som rettet pekefingeren mot de ansvarlige for teaterstykket, ikke bare nekter å gjøre selvkritikk, men fortsetter å bebreide teateret.

Det har med rette vært hevdet at anslagene mot Waras hjem var et angrep på demokratiet. Dette blir selvfølgelig ikke mindre riktig om det skulle vise seg at angrepet kommer «innenfra». Tvert om: Hvis dette dreier seg om en provokasjon med hensikt å legge skyld på andre, og hisse til hat mot disse, så skriver det seg inn i en svart tradisjon som også før har vist seg farlig for demokratiet. Så er det allerede kommet en rekke kommentarer på sosiale medier som går på at om samboeren står bak ildspåsettelsen, så må det ha psykologiske forklaringer – og dreier seg om en personlig tragedie. Dette kan selvfølgelig være riktig, men det er et gjennomgående trekk at dette brukes som «unnskyldning» hver gang noen på ytre høyre gjør seg skyld i politisk motiverte forbrytelser. Det gjelder også for forbrytelser av det verste slaget, som drapet på Benjamin Hermansen, 22. juli eller i New Zealand nå, så kommer det psykologiske forklaringer. Fra samme hold hører vi aldri noe likende hvis det for eksempel er traumatiserte ungdommer med innvandrerbakgrunn som gjør noe galt, eller hvis det dreier seg om «vanlige» kriminelle.

Det er ikke bra når ytringsfrihetsdebatten har utviklet seg slik at den nazistiske «nordiske motstandsbevegelsen» med liv på samvittigheten, slippes fram i det offentlige rom, mens et samfunnsengasjert teater blir truet med tilbaketrekking av økonomisk støtte, politi og bebreidelser fra selve statsministeren.

Kommentarer til denne saken