Færre hjemme på dagtid og kveld gjør det enklere for tyvene.

– Vi regnet med at vinningskriminalitet ville returnere til samme nivå etter stengte grenser og koronapandemi med folk hjemme. Nå kan det se ut som den øker og utviklingen er bekymringsfull, sier kommunikasjonssjef i If, Sigmund Clementz.

Utenlandske bander

I fjor ble det meldt inn drøyt 31.600 boliginnbrudd og tyverier til forsikringsselskapene her i landet, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Året før var tallet bare omkring 23.800.

Den vanligste måten å bryte seg inn i boliger, er å ødelegge inngangsdør, vindu – eller verandadør i første etasje, viser en analyse forsikringsselskapet If har gjort.

– I 2019, før koronapandemien, lå nivået på 26.700 innbrudd og tyverier som er dekket på innboforsikringen. Så vi ser en kraftig økning. Innen andre områder er det også et hopp, som biltyverier, bilinnbrudd og tyveri av katalysatorer og bildeler. Dette er viktige jaktmarker for utenlandske vinningskriminelle gjennom mange år, selv om det går i bølger, sier kommunikasjonssjef Clementz.

Utenlandske bander står for en vesentlig del av vinningskriminaliteten i Norge, og har ofte spesialisert seg på noen få områder, som båtmotortyverier eller innbrudd i private hjem. De er svært drevne på sine felter, ifølge If.

Clementz råder folk til å ta signalement, notere bilnumre og kontakte politiet hvis de ser folk eller biler som oppfører seg mistenkelig i nabolaget. Observasjonene og notatene kan bli viktige for politiets arbeid.

– Vi vet at mange vinningskriminelle spaner på forhånd for å se seg ut boliger som kan være attraktive eller ganske enkle å bryte seg inn i, sier kommunikasjonssjefen.

Smykker og dyre vesker

Det er først og fremst små, verdifulle gjenstander innbruddstyvene er på jakt etter. Eventuelle kontanter, smykker, dyre solbriller, mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, elektrisk verktøy, dyre vesker og merkeklær.

– Vi ser også at kostbare sykler er ettertraktet. Når du er hjemme, husk å oppbevare sykkelen låst i en låst bod eller garasje. En bøyelås eller to skaper mye bry for tyvene, avslutter Clementz.