Gå til sidens hovedinnhold

De usynlige helter

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fagforbundet Vestfold og Telemark kirke, kultur og oppvekst heier på de usynlige helter innenfor oppvekstsektoren.

I debatten som foregår i mediene rundt korona i barnehager og skoler, hører vi kun om en yrkesgruppe og at de er slitne. At de har mer arbeid og er redd for å bli smittet på grunn av andre regler for avstand innenfor barnehager og skoler enn i resten av samfunnet. Det er også denne yrkesgruppen som kunnskapsminister Guri Melby sier at en kan gå inn å avlaste, ved å sette inn studenter for å hjelpe denne yrkesgruppen.

Det er flere yrkesgrupper som jobber i dagens skoler/SFO og barnehager, vi kan nevne i fleng barne- og ungdomsarbeidere, miljøterapeuter og assistenter. Uten alle yrkesgruppene hadde ikke hverdagen gått rundt.

De har ingen planleggingstid som pedagoger og lærere, det vil si at de er sammen med barn i skolen/SFO og barnehage hele dagen. Spesielt i skolen er det det barne- ungdomsarbeideren, miljøterapeuten og assistenten som er sammen med elever som trenger ekstra hjelp. Vi har mange elever som ikke skjønner at nå er det ekstra viktig å holde litt ekstra avstand til hverandre.

I den perioden vi nå er inne i, hvor smitten er større i samfunnet kan mange lærere og pedagoger reise hjem etter endt undervisning å ta planleggingstiden hjemme. De andre yrkesgruppene må være sammen med barna og elevene i hele barnehagens og SFO sin åpningstid.

Barne- og ungdomsarbeideren, miljøterapeuten og assistenten er også slitne og redde, men hvorfor hører vi ikke om dem?

Svaret er enkelt.

Disse yrkesgrupper er vant til å jobbe tett på barn og ungdommer og tar de fleste utfordringer på strak arm. Er samfunnet inne i en pandemi og en dugnad hvor alle må yte litt ekstra ja så gjør vi dette.

Vi i Fagforbundet Vestfold og Telemark kirke, kultur og oppvekst har foreslått å øke grunnbemanningen i skoler/SFO og barnehager så vi kan avlaste alle ansatte og ikke kun en gruppe av ansatte og dette forslaget er blitt lagt fram for kunnskapsminister Guri Melby.

Vi i Fagforbundet Vestfold og Telemark heier på alle som jobber i skole/SFO og barnehager, men især barne- og ungdomsarbeidere, miljøterapeuter, assistenter, vaktmestere og renholdere for uten den siste gruppen så hadde vi ikke kunne ta vare på barna og ungdommen på en forsvarlig måte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.