Hjemme-brenning og EU

MÅ VIKE? Skal EUs bestemmelser om hjemmebrenning omfattes av EØS-avtalen, må norsk lovgivning vike, skriver Jørgen Hoel.

MÅ VIKE? Skal EUs bestemmelser om hjemmebrenning omfattes av EØS-avtalen, må norsk lovgivning vike, skriver Jørgen Hoel.

Av
DEL

MeningerI EU diskuteres det nå heftig om hvordan hjemmebrenning skal behandles i unionen. Det er trolig ikke noe stort problem å gjøre det generelt lovlig å brenne hjemme. Uenigheten dreier seg mer om hvor mye man har lov til å brenne før det belastes skatt. Noen land snakker om 100 liter i året, mens det muligens kan bli enighet om 50 liter skattefri hjemmebrent i året.

Etter gjeldende norsk lov er hjemmebrenning forbudt og kan straffes med bøter eller fengsel. Men etter EØS-avtalen er det EU som nå bestemmer det meste her i landet. Derfor gjelder det for Stortinget, regjeringen og det aktuelle departementet å være årvåkne så vi ikke på nytt tabber oss ut, som i trygdeskandalen. Skal EUs bestemmelser om hjemmebrenning omfattes av EØS-avtalen, må norsk lovgivning vike. Nå er vel ikke hjemmebrenning noen stor øvelse her i landet lenger, men det ville være pinlig om vi etter norsk lov bøtelegger eller burer inn norske hjemmebrennere, som etter EUs bestemmelser lovlig kan produsere litervis av edle dråper.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags