Gå til sidens hovedinnhold

Surrogati i trygge omgivelser

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvert år drar nordmenn til utlandet med et brennende ønske om å bli foreldre. Det er ikke alle som har mulighet til å få barn. Heldigvis kan surrogati være løsningen for mange, men denne muligheten tillates ikke i Norge. Det synes vi i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er utrolig synd.

Surrogati innebærer at en kvinne bærer fram og føder barn som etter fødselen skal overleveres til dem som skal være barnets foreldre. Vi i FpU mener at norske kvinner bør få lov til å bære frem andres biologiske barn hvis de selv ønsker det.

I dag er det lovlig å være foreldre av barn født gjennom surrogati, men surrogati i seg selv er ulovlig i Norge. Derfor velger flere å reise til land som for eksempel USA, Ukraina eller Hellas for å oppfylle drømmen om å få et barn. Dette er en kostbar og ofte risikofylt prosess, som kunne blitt utført i trygge omgivelser av leger her i Norge.

For utfordringen ved å benytte seg av surrogati i utlandet er at når de krysser grensen til Norge er det den biologiske forelderen som er den juridisk forelder til barnet.

Det betyr at barnet ikke kan arve av den ene forelderen, dersom barnet er syk har ikke forelderen rett til å besøke barnet, forelderen har ingenting han eller hun skulle ha sagt ved avgjørelser i skolen og ved skilsmisse har forelderen ingen rettigheter til omsorg for barnet sitt.

Vi i FpU mener dette handler om barnets beste. Da må vi spørre oss selv om det er best at surrogati skjer i trygge omgivelser i Norge, eller i utlandet, noe som kan medføre juridiske utfordringer for barnet senere.

Det norske samfunnet vil kunne sikre barnets rettigheter, sørge for at mor og barn får oppfølging av helsepersonell og de vil kunne sørge for en betryggende psykisk og medisinsk vurdering av kvinner som ønsker å bli surrogatmødre i Norge.

Når det uansett blir gjennomført surrogatfødsler, er det viktigste for oss at surrogati skjer under trygg rammer. Vi ønsker at barnløse skal kunne få hjelp i eget land, og mener å tillate surrogati kan gjøre livet lettere for mange som ønsker å bli foreldre. Derfor sier FpU ja til surrogati i Norge. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.