Til barnas beste

Barnehagen skal være et godt sted å være for både barna og de voksne som jobber der. Da må grunnbemanningen være på plass i hele barnehagens åpningstid, skriver Jill Eirin Undem

Barnehagen skal være et godt sted å være for både barna og de voksne som jobber der. Da må grunnbemanningen være på plass i hele barnehagens åpningstid, skriver Jill Eirin Undem Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Seks barn. En voksen. Regjeringen kaller det et barnehageløft. Det er et løft som ikke imponerer noe særlig.

Grunnbemanningen i norske barnehager er varierende. Gjennomsnittet ligger noe høyere blant de offentlige barnehagene enn de private. I følge proposisjon 67 om endringer i barnehageloven var det i 2016 gjennomsnittlig 5,92 barn per voksen (korrigert for alder og oppholdstid) i offentlige barnehager, mens det i private barnehager var 6,17 barn per voksen. For de barnehagene med lavest grunnbemanning vil forslaget til ny barnehagelov kunne sies å være et løft.

Men! Opprinnelig var barnehagen først og fremst et sted for lek og oppbevaring av barn mens foreldrene var på jobb. Senere har kravene om pedagogisk innhold, forebyggende arbeid og integrering økt betraktelig, kombinert med lengre åpningstid uten at krav om antall voksne har fulgt med. Regjeringens forslag til grunnbemanning er ikke godt nok for å kunne følge opp alle mål om innhold i barnehagen.

I den praktiske barnehagehverdagen vil det liten del av dagen inntreffe at det er til stede en voksen per seks barn. Antall voksne skal fordeles ut over hele barnehagens åpningstid. Dette medfører at det mest sannsynlig vil være full bemanning kun i kjernetida midt på dagen. I denne tida skal det også gjennomføres møtevirksomhet, lunsj og plantid for pedagogene.

De voksne som jobber i barnehager er riktignok superhelter, men å forvente at de skal kunne følge opp hvert enkelt barn og rammeplanen for barnehagen hver dag på en god måte med disse begrensede voksenressursene, det er vel optimistisk. Mest kritisk er det for de aller minste barna som i stor grad trenger en til en kontakt for å ivareta deres behov for fysisk omsorg, nærhet og praktisk hjelp. Da er det ikke godt nok med én voksen per tre barn en gang i blant i løpet av dagen.

Barnehagen skal være et godt sted å være for både barna og de voksne som jobber der. Da må grunnbemanningen være på plass i hele barnehagens åpningstid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken