Gå til sidens hovedinnhold

Vil du stille opp?

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er fullstendig uakseptabelt å true, hetse, mobbe, henge ut og generelt være slem mot andre. Uansett. Noen av de aller viktigste menneskene for barn i Norge er alle de flotte ansatte i barnevernstjenesten, og alle familier og enkeltpersoner som stiller opp som fosterhjem, beredskaps- og besøkshjem med mer.

Fagfolkene i barnevernstjenesten er mennesker som har tatt en utdanning for å arbeid for barns beste, og som hver dag arbeider for at familier som strever og barn som ikke har det bra, skal få hjelp. År ut og år inn. Det er de som hjelper foreldre som ikke får det til, familier som trenger støtte for å få det til - og det er de som henter ut barn utsatt for overgrep, vold og jævelskap. Det er ikke alle gitt å kunne klare å gi barnet sitt det barna trenger uten hjelp. Noen gir barn et liv som barn ikke skal ha - av uvitenhet, av utilstrekkelighet - og av og til av ren ondskap.

De fleste kan få akkurat den hjelpen som skal til. Foreldre kan hjelpes til å få til å være foresatte, barn kan få hjelp til å finne et hjem hvor det er voksne som kan ta seg av dem. Barn som har vært under omsorg av barnevernet sier ikke "de hentet meg for tidlig". De sier "hvorfor kom de ikke og hentet meg mye før?!"

Foreldre gjør feil. Barnevernsansatte gjør feil. De fleste som er i kontakt med barnevernet, synes faktisk at barnevernet gjør en svært god jobb. Til og med blant foreldre som har mistet omsorgen! Det er noe å tenke på. Hva er svaret til hylekoret når de hører det? Sier de "så bra! Nå ble jeg lettet!". Neida. "Det kan ikke være sant". Hylekoret har bestemt seg. Barnevernet skal "tas".

Hylekoret mot barnevernet tar på seg et stort ansvar for andres liv. Du som deltar - har du stått i veien for at et barn tør å be om hjelp? Har Martin lest det du har skrevet, hørt dine ord - og har det du har gjort ført til at Martin ikke tør å si fra om at han blir banket opp av foreldrene? Har du ansvaret for at Anne ikke tør å be om hjelp fordi hun er fortvilet og nedbrutt og ikke får til å være mor til et utagerende barn, fordi du har sagt hun må ligge langt unna barnevernet? Er det pga deg at Cathrine kommer hjem fra skolen og lager mat til seg og lillebror, henger opp klesvask og henter mors piller, fordi mor ligger på sofaen med "hodepine" i dag igjen - og Cathrine (og mor) ikke sier det til noen, for da har du sagt at Cathrine aldri får se mamma igjen? Eller har du bare rett og slett lært den neste generasjonen hvordan man kan oppføre seg på nett, og være skikkelig slem mot andre?

Du tar på deg et stort ansvar for andres liv. Vil du stille opp for barn og familier som strever? Spør om du kan hjelpe til med noe. Be på middag. Si fra til skole eller barnevern hvis du ser at barn eller familier strever så mye at barna ikke har det bra. Still opp i en frivillig organisasjon, med din tid eller penger. Eller bare rett og slett si "hei!" og vær en venn. Still deg aldri veien for at barn for hjelp. Gi din støtte til dem som gjør noe for familier som strever, på vegne av oss alle. Stopp mobbinga.

Alle dere som arbeider med familier og barn som strever, som fagpersoner og i frivillighet; tusen takk for alt dere legger i dette hver eneste dag, av kunnskap, erfaring og hjerte for dem som trenger hjelp. Dere er noen av de aller viktigste personene for dem - og derfor for oss. Takk.


Kommentarer til denne saken