Fortetting - fortetting - fortetting

Av
DEL

MeningerNye blokker og høyhus spretter opp i Larvik som sopp etter regn og utbyggere og investorer gnir seg i hendene. Det er større penger i vente.

De største av dem har alt hundretalls millioner i formue.

Eiendomsmeklere smiler også bredt, bidra til prisstigning og øker inntekten. Mange har millioninntekt i året.

Kostnaden for enkelte leiligheter kryper opp mot 100.000.- kroner for kvadratmeteren.

Blant de rike i byen er det stadig flere meklere og investorer. Smartingene kjøper opp flere leiligheter i spekulasjon. Får de ikke solgt med stor profitt, kan leiligheta leies ut gjennom Airbnb.

Det fører til gjennomtrekk og uro og usikkerhet for den som bor i blokka fra før.

I bankene sitter utlånene løst, hi-hi, - gevinst i sikte og fetere direktørlønninger.

Mange boligblokker er presset så tett innpå hverandre at flere og flere må leve i skyggen hele året og tettheten vil ingen ende ta! Og selv i den lyse årstid blir det ikke mye solskinn og utsikt mot vann og hav for dem som blir stengt inne av panoramautsikt mot naboveggen.

Midt i dette fortryllende samfunn av fortetting s.k. gettoer – og utvikling, er det mange barn som får lekeplasser av asfalt, der det bør være grønne lunger og en dam å leke ved.

Sentraliseringen presser mange unge arbeidssøkere mot de store byene, og mange har satset på boligkjøp. Men, 4 -5 millioner kroner for 70 – 80 kvadratmeter, makter vi det?

På toppen av alt dukker sentralbanksjefen opp og hever styringsrenta med nye 0,25 prosent. Gjelda har blitt både fem og ti tusen høyere over natta. 0,75 % på kort tid betyr en månedsinntekt Er det rart at ekteskap ryker?

Men lokalavisene tjener stort på boligannonsene, sper på med propaganda: «Boligprisene forsetter å stige» og « tilbake på boligpristoppen»

Meklere blir hyllet i avisene for at ha presset prisene opp med over 1,5 mill.

Er det en slik fremtidsutvikling vi vil ha i vår lille by? Hvor alt nå til dags er bare snakk om fortetting- fortetting – fortetting!

For de som ønsker å sette seg mer inn i dette stadig økende problemet, hvor boligspekulasjon er i ferd med å bli verdens sterkeste økonomi, - kan logge seg inn på organisasjonen Habitat, som jobber med dette, og også filmen PUSH er verdt å se, anbefaler journalist John Gustavsen.

Godt nytt år!

Arild Jacobsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags