Gå til sidens hovedinnhold

IKEA kommer til Danebo

Artikkelen er over 4 år gammel

«Gårsdagens leder i Østlands-Posten oppfordrer IKEA til å spille med åpne kort i denne prosessen. Når sannheten er at vi ikke vet nøyaktig når vi kommer, og vi rykker ut, forklarer situasjonen og sier nettopp det, mener vi at det er å spille med åpne kort», skriver IKEAs kommunikasjonsdirektør i denne kommentaren som er et tilsvar til ØPs leder.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

IKEA kommer til Danebo. Vi har fått tillatelse til å bygge, kjøpt tomt og gjort den byggeklar. Samtidig vet vi ennå ikke nok om hva utviklingen av IKEA-konseptet vil kreve av et nytt varehus. Status for etableringen er derfor at vi kommer, men nå vi vet ikke når. Det vi derimot vet er at vi skal bygge et varehus på Danebo. Gårsdagens leder i Østlands-Posten oppfordrer IKEA til å spille med åpne kort i denne prosessen. Når sannheten er at vi ikke vet nøyaktig når vi kommer, og vi rykker ut, forklarer situasjonen og sier nettopp det, mener vi at det er å spille med åpne kort. Samtidig ser vi at det kan være lett å misforstå oss når vi ikke vet mer og er så åpne på akkurat det. Vi ser også at vi kan ha vært utydelige tidligere, det beklager vi, og det er derfor vi nå ønsker å være helt åpne og forklare hva vi vet, og hvorfor det blir ytterligere utsettelser.

Dette vet vi

IKEA har tillatelse til å etablere et varehus på tomten som er kjøpt og byggeklar på Danebo. Vi har ambisjoner om å etablere et varehus, som vil bestå av kjente elementer fra varehusene vi har i dag; som inspirerende interiører og møbelutstillinger, samt en markedshall med interiørvarer. Vi jobber med utviklingen av et automatisert plukksystem for lageret, som vil gi kortere leveringstid på varer og en enklere handleopplevelse. I tillegg er vi inne i en videreutvikling av IKEA-konseptet, for å kunne møte medarbeidere og kunder på en optimal måte i fremtiden. Dette innebærer en ambisjon om å overgå kundenes forventninger til en fantastisk handleopplevelse uansett hvordan, når og hvor de velger å handle hos oss. Varehuset vil fortsatt være kjernen i IKEA-konseptet, men våre nye bygg må tilpasses løsningene vi trenger i dag og fremover.

Kompleks oppgave

Sannheten er at å etablere et nytt IKEA-varehus er en kompleks oppgave, som dessverre tar veldig lang tid, uansett om det er i Larvik eller Shanghai. I tillegg til godkjennelser eksternt og internt er det en enorm investering for IKEA. Og som alle andre selskap må vi levere på kommersielle mål. Det betyr at et nytt varehus i et nytt marked må være levedyktig. Hvis ikke vil arbeidsplassene vi skaper fort forsvinne igjen.

Bygger for fremtiden

IKEA har vært i Norge i over 50 år, og vi ønsker å være her i minst femti til. Planene for Danebo har som mål å skape et varehus som er blant de mest bærekraftige og innovative i verden, som i tillegg skal ha en sunn vekst minst tretti år fram i tid. Samtidig endrer verden seg i ekspressfart, og hadde vi entret det norske markedet i dag, ville vi ikke bygd varehuset på Slependen slik vi gjorde det i 1975. Dette er årsaken til at vi trenger tid til å utvikle IKEA-konseptet og byggene våre, slik at de kan leve inn i fremtiden.

Høye forventninger

Forventningene blant lokalbefolkningen til et nytt varehus og arbeidsplassene det skaper er høye, det har vi full forståelse for. Men med bakgrunn i den komplekse etableringsprosessen er det vanskelig å levere på disse, og forklare hvorfor ting tar tid. Av den grunn ønsker vi nå å være helt åpne om hvor vi står, hva vi jobber med og så tydelige vi kan være på hva som kommer – uten å knytte forventninger til en åpningsdato det kan være vanskelig å innfri. Vi har full forståelse for at noen kan være både skuffet og utålmodige, men samtidig håper vi på forståelse for våre prioriteringer, og at de på lang sikt vil være til det beste for lokalbefolkningen, både i form av handleopplevelse og nye arbeidsplasser. Jan Christian Thommesen Kommunikasjonssjef IKEA Norge

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.