Velg barna over alkoholen i jula

Oslo, Norway 20151204.
Illustrasjon. Silhuett. Mann som drikker akevitt. Jul. Julemiddag. Julebord. Alkohol.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT

Oslo, Norway 20151204. Illustrasjon. Silhuett. Mann som drikker akevitt. Jul. Julemiddag. Julebord. Alkohol. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et leserinnlegg til alle dere som er usikre på om dere skal drikke foran barna i jula. For dere som har kjøpt inn juleøl, rødvin og akevitt. For dere som planlegger en konjakk etter maten, rett før nissen kommer. Vær så snill og tenk dere om før dere starter julekvelden.

Det å se en nær relasjon beruset eller full på julaften er noe et barn ikke glemmer. Det er lett for en voksen å tenke at en øl eller et glass vin kun er for å kose seg litt ekstra, enten det er mens man lager ribba eller mens man dekker bordet. Men det er også lett å glemme at dette kan gi barna opplevelser som de kan oppleve som traumatiske senere i livet.

Når man er beruset viskes grenser ut, i forhold til hva man er i stand til å gjøre og si. Alle har vi mest sannsynlig tatt et glass for mye en gang, og sagt noe vi ikke skulle ha sagt, enten til en venn, kollega eller kjæreste. Se nå for deg at den du sier dette til er barnet ditt. Du husker det kanskje ikke i sin helhet første juledag, og gir kanskje barnet en klem og sier «beklager at jeg var litt rar i går, det var rødvinen sin feil».

Kanskje er det slik at du ikke husker noe av det i det hele tatt, og ikke tar det opp med barnet. Uansett så har barnet nå sett en annen versjon av deg, en side som ikke er kjent. En versjon som kanskje gjør deg morsom og rar, men også spydig. En versjon som kanskje gjør deg til kveldens midtpunkt, når dette skulle vært nissen som kom med gavene.

Jeg kan snakke av egen erfaring når jeg sier at dette gjør barn nervøse for alle fremtidige feiringer, ikke bare juletiden. Når den voksnes grenser flyttes på grunn av alkohol, går du fra å være en trygg person i nær relasjon som barnet stoler på, til å være en person barnet ikke kjenner igjen.

Dette kan også bidra til å skape en distanse mellom deg og barnet. Dersom et barn ser en person i nær relasjon full, kan dette være en så ubehagelig opplevelse at barnet sakte mister evnen til å være helt komfortabel i sitt eget miljø. Kanskje blir det vanskeligere å ta opp ting som har skjedd, og kanskje blir enkelte ting ikke sagt i det hele tatt.

Dette er det samme dersom barnet er fem år eller 17 år. Minnene knyttet til julefeiring blir automatisk negative, for det er ingenting som er morsomt med å se familiemedlemmer fulle rundt julebordet. Dette gjør det også vanskeligere for barnet å relatere seg til vennenes julefeiringer. Det er ikke så enkelt å si til klassen sin at man ikke hadde en hyggelig julaften, når læreren spør alle i klasserommet om dette den første dagen tilbake etter juleferien. Barnet kan automatisk føle seg isolert fra de andre elevene, og kan da lure på hvorfor det er den eneste barnet som har opplevd dette i jula, fordi mest sannsynlig så snakker ingen om dette høyt.

Så til alle der ute som skal feire jul med barn, drikk med omhu. Ta ansvar for deg selv, for vi kjenner selv når vi går fra å være lettere beruset, til å bli ordentlig full. Hvis dette er noe du ikke evner, bør man sette spørsmålstegn ved egne alkoholvaner.

Og hvis du kjenner deg selv såpass godt at du ikke klarer å feire julaften uten å drikke for mye, er det kanskje bedre å sette barnets behov foran sine egne, og ikke feire jul sammen. For julaften er tross alt aller mest for barna, ikke for de voksne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags