Ro rundt pelsdyrnæringa?

En næring som ikke evner å ta verken dyrs behov, folkeopinion eller faginstansers kunnskap på alvor fortjener ingen ro, skriver landbruksrevisor Henrik Domino.

En næring som ikke evner å ta verken dyrs behov, folkeopinion eller faginstansers kunnskap på alvor fortjener ingen ro, skriver landbruksrevisor Henrik Domino. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDen nye forskriften om hold av pelsdyr er kommet. Det er trist lesning.

Mink og rev vil fortsatt leve monotone liv uten utløp for artstypiske behov slik Dyrevelferdsloven krever. Reven får ikke grave – minken får ikke svømme – for å nevne noe.

Et lite snev av anstendighet hadde man allikevel grunn til å håpe på:

1. Pelsdyrutvalget presiserte i 2015 viktigheten av at mink og rev får utløp for artstypisk eteadferd.

2. I Stortingsmeldingen følger Dales eget departement opp, og sier at de vil sørge for at det blir et «uttrykkelig krav» om at aktivitetsobjekter skal være spiselige/gode å tygge på.

3. Og Mattilsynet anbefaler at avlsdyr av både rev og mink tildeles spiselige aktivitetsobjekter.

Så skulle man tro at landbruksministeren ville ta såpass tydelige føringer - til og med fra eget departement! - til etterretning.

Det har han altså valgt ikke å gjøre. Riktignok kommer det nå krav om at rev som brukes i avl skal få tilgang til spiselig aktivitetsobjekt en del av året. Men mink – som det er absolutt flest av i norske nettingbur - får ingen slik tilgang.

Å påtvinge aktive rovdyr en uverdig burtilværelse er ille nok. Og nå er det altså bestemt: Hundretusener av mink får ikke engang en liten godbit å tygge på.

På toppen av det hele uttaler han at det nå er viktig med «ro» rundt pelsdyrnæringa. Men «ro» blir det garantert ikke. Fem av partiene på Stortinget ønsker avvikling. Det samme gjør faginstansene. Det folkelige engasjementet er også tydelig: 100 000 nordmenn har underskrevet mot oppdrettet, og det årlige Fakkeltoget mot Pels samlet i år engasjerte mennesker i rekordmange 30 byer (!) i Norge.

En næring som ikke evner å ta verken dyrs behov, folkeopinion eller faginstansers kunnskap på alvor fortjener ingen ro.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags