Bli bedre kjent med pelsdyrnæringen

Palominomink

Palominomink Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevMandag 10. oktober skriver Østlands-Posten om 16-åringene Helena Andersen Knive og Tuva Rasmussen Tørresdal fra Larvik som vil arrangere aksjon mot pels. Helena sier hun alltid har vært opptatt av dyrevelferd, og det er bra. Det er supert å engasjere seg for dyrenes velferd, men det som ikke bra er at man forsøker å skape et bilde som ikke har rot i virkeligheten.

Dessverre preges debatten om norsk pelsdyrnæring av feil og manglende kunnskap, som ofte er spredt av motstanderne av husdyrhold.

Pelsdyrhold er ikke dyremishandling. Norge er faktisk blant landene i verden med de strengeste kravene til næringen. Ingen landbruksnæring har et så omfattende tilsyn fra Mattilsynet som pelsdyrnæringen. Likevel er det ikke flere brudd på dyrevelferdsregler i pelsdyrnæringen enn annet dyrehold i Norge.

Det er bra at vi har strenge regler overfor de som driver med dyrehold. I Norge har vi god dyrevelferd, også i pelsdyrnæringen. Pelsdyrbøndene lever av god dyrevelferd. Hvis dyrene ikke har det bra, hvis de blir syke eller skadet, ikke spiser, ikke formerer seg, går det heller ikke an å leve av dyreholdet. God omsorg overfor dyrene og et strengt regelverk som bøndene følger gjør at Norge kan selge skinn i verdensklassen.

Pelsdyrnæringen aksepterer ikke bønder som ikke tar dyrevelferd på alvor. Følges ikke regelverk og forskrifter for hva som er god dyrevelferd får de heller ikke være medlem i Norges Pelsdyralslag, som er næringens medlemsorganisasjon. Pelsdyrnæringen har også sertifiseringssystemet FarmSert som alle pelsdyrgårder må være en del av.

Dyr som lever på norske pelsdyrgårder i dag er et resultat av målrettet avl over hundre år. Bonden setter god dyrevelferd i høysetet, og målrettet arbeid gjør at vi trygt kan si at pelsdyr på norske gårder har det bra. Det viser også rapporter fra Mattilsynet.

Den beste måten å bli kjent med dyrene og bøndene, er å besøke en pelsdyrgård. Vi oppfordrer Helena og Tuva og alle andre som er interessert til å besøke en gård og se med egne øyne hvordan det står til i norsk landbruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags