Hør på hva faginstansene sier om pelsdyrnæringen, Fjellman

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevBenjamin Fjellman fra Pelsdyrungdommen skriver 18 oktober i Østlandsposten at pelsdyrdebatten er preget av feil og manglende kunnskap. Jeg hører på faginstansene og mener derfor, i motsetning til Fjellmann, at næringen ikke er holdbar.

Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Rådet for dyreettikk mener at dagens pelsdyrnæring ikke tilfredsstiller god dyrevelferd. Dette er anerkjente faginstanser som vi burde høre på.

Dessverre kan det bli Fjellman, og ikke jeg og pelsdyrene, som nok en gang går av med seieren. 4 november foreslo regjeringen å la næringen få leve, men med strengere krav til dyrevelferd og dokumentasjon. Dette til tross for at stortingsmeldingen også sa at det var både juridisk og praktisk å avvikle næringen.

Pelsdyrnæringen har hatt tid på å rette opp de feilene som er blitt avdekket. I 2003, med Lars Sponheim som landbruksminister, ble det utgitt en dyrevelferdsmelding som ga bøndene 10 år til å forbedre seg. Det har nå gått 13 år og med liten dokumentasjon er framgangen knapp. Dette kommer pelsbøndene til gode, som på grunn av deres manglende dokumentasjon får fortsette driften selv med en advarsel.

Global etterspørsel blir brukt som argument av både regjeringen og Fjellman. Med andre ord argumenteres det med at det er greit at Norge produserer et uetisk produkt som flere land har forbudt med grunnlag i dyrevelferd.

Fjellman mener at “bonden setter god dyrevelferd i høysetet”. Jeg er ikke tvil om at det er noen pelsbønder som ønsker kun det beste for dyrene. Denne debatten vil imidlertid alltid bunne ut i et enkelt spørsmål- skal økonomisk gevinst gå over dyrenes egenverdi?

Pelsdyrnæringen er beviselig ikke god nok sånn som den er i dag, og selv om næringen faktisk hadde skjerpet seg ville ikke det endret faktumet om at næringen er så ung at dyrene fremdeles har et vilt instinkt. Instinkter som å grave, leke og bade. Instinkt som de aldri kan få tilfredstilt innesperret i et bur.

Jeg skal gå i fakkeltoget mot pels 12 november fordi jeg hører på faginstansene og oppfordrer Fjellman til å gjøre det samme.

Ingeborg Bastiansen

1. Vara til Unge Venstres sentralstyre

Følg på: Twitter

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags