Vi lytter til faginstansene, Ingeborg

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Leserbrev«Lytt til faginstansene» skriver Ingeborg Bastiansen i Unge Venstre. Hadde vi ikke gjort det, hadde vi nok aldri vært en forsvarer av at vi skal ha tamme mink og tamme rever på norske gårder. 

25. november skriver Ingeborg at hun hører på faginstansene og mener derfor at pelsdyrnæringen «ikke er holdbar». Jeg får ofte spørsmål om hva som overbeviser oss om at dyrehelsen er god blant gårdsdyrene. Jo, nemlig de veterinærene som jobber i pelsdyrnæringen. 80 veterinærer har støttet næringen. Dette er fagfolk som jobber med pelsdyrnæringen og vet hvordan dyreholdet er.

Det stemmer at Veterinærforeningen har vært kritisk til pelsdyrnæringen, de sier at dyrene ikke får tilfredsstilt naturlige atferdsbehov. Her har eksperter på dyrs atferd et ganske annet syn. Leder i Foreningen Norske etologer, Agnethe-Iren Sandem, som har doktorgrad i etologi, læren om dyrenes atferd, sier forskning viser at dyrene og behovene deres i større grad tilpasser seg det miljøet de blir tilbydd. Et eksempel er behovet for jakt og streif, som henger sammen med behovet for mat. Pelsdyrene på norske gårder har god tilgang på mat, noe som reduserer behovet for streif kraftig.

Jeg vil også oppklare i Ingeborgs oppfatning om at pelsdyrene har et vilt instinkt – Det stemmer ikke. Pelsdyrene er like tamme som alle andre husdyr. Rev og mink på norske pelsdyrgårder er domestisert i over 100 år, og har derfor et helt annet lynne og andre behov enn dyrene som lever i naturen.

Pelsdyrnæringen har hatt en bred utvikling de siste årene. Næringen har blant annet innført sertifiseringsordningen FarmSert, som sørger for at bøndene følger lover og forskrifter. I tillegg er det blant annet innført økt burstørrelse, liggehyller og aktivitetsobjekter. Nylig ble også den europeiske forskningsbaserte velferdsprotokollen Welfur innført for å sikre optimal velferd. Det er også viktig å tenke over hva dyrevelferd egentlig er. Vi er enig med Foreningen Norske etologer – Det handler om hvordan dyret selv takler miljøet sitt, og ikke hvordan vi mener dyret bør takle miljøet sitt.

Den norske bonden setter god dyrevelferd i høysetet. De som jobber med dyr, jobber med dyr fordi de elsker dyr – Så enkelt er det.

Pelsdyrbøndene vet det bare er en måte lykkes på, og det er med målrettet arbeid og god dyrevelferd. Mattilsynets rapporter og tall fra næringens helsetjeneste bekrefter også dette.

Vi tenker det er viktig at man tar seg en tur og ser pelsdyrnæringen med egne øyne, snakker litt med bonden, hilser på dyrene, før man kommer med påstander om hvordan ting er. Vi oppfordrer Ingeborg og alle som er interessert til å ta kontakt med oss, så hjelper vi med å finne en gård. Den beste måten å bli kjent med hverdagen på pelsdyrgården er faktisk å besøke en.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags