Hva er galt med oss?

Vil bidra: Hals Weldingh er ikke klar for å sitte i parken og mate duer. Han reagerer på at samfunnet ikke ser ut til å nyttigjøre seg av arbeidsvillige eldre mennesker.

Vil bidra: Hals Weldingh er ikke klar for å sitte i parken og mate duer. Han reagerer på at samfunnet ikke ser ut til å nyttigjøre seg av arbeidsvillige eldre mennesker. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg søkte i dag tilfeldigvis noen opplysninger på nettsiden til Larvik kommune og øverst på siden sto det. «Ta samfunnsansvar og verv deg som meddommer!»

Nyfiken som jeg er klikket jeg på ikonet og fikk opp nettsiden. – Nesten det første som møtte meg var: Hvem kan velges? – Kulepkt. nr. 1: Være over 21 år og under 70 år ved valgperiodens start.

Hva er galt med personer som er eldre enn 70 år?

I den senere tiden er det åpnet for at man kan stå lengre i arbeid og tendensen er at grensen flyttes oppover. Pensjonsgrensen var i mange år 70. Så ble den senket til 67. Nå er den vel øket til 72. I neste omgang skal den økes til 75 men det er ingen plikt å være i arbeid så lenge. Det skal være en rettighet.

I USA er det nå en kandidat på 73 år som kjemper om presidentplassen. Der er det åpenbart ikke en diskvalifikasjon å bli eldre. I Norge er man «ferdig» når man nærmer seg 70 og dersom man er over denne «magiske» grensen er man egentlig ikke kvalifisert til noen ting.

Ved siste kommunevalg hadde enkelte partier omtrent ingen over 60 på valglistene sine. Det ser ut til at alder er en diskvalifikasjon i seg selv. I andre land er det ikke uvanlig at erfaring, visdom og alder er viktig når man ser seg om etter kvalifiserte deltagere til samfunnets viktigste funksjoner.

Eller er det bare slik at man i Norge ikke klarer å endre reglene i takt med samfunnsutviklingen?

Jeg er rimelig aktiv både i samfunnet og i det vanlige dagliglivet. Jeg føler meg ikke gammel og jeg kjenner personer helt opp mot 96 år som er meget «oppegående» og følger med i alle deler av vårt samfunnsliv. – Selvfølgelig er det mange som er godt fornøyd med å «slappe av» når man blir eldre. I noen yrker blir man «pensjonist» allerede ved fylte 58 år. Etter min mening er det å «søle med» ressursene. Med de siste endringene i pensjonsbestemmelsene er det ingen samordning mellom pensjon og annet lønnet arbeid slik at vi har fått en «adel» som hever «dobbel lønn». - Man kan spørre seg om det er riktig.

I disse dager er arbeidsløsheten på vei oppover og det er kanskje ikke rett tidspunkt å debattere pensjonsalder og aldersgrenser men noe er åpenbart galt i samfunnet vårt når det på generelt grunnlag skapes en klasse innbyggere som ikke har oppgaver, utfordringer eller plikter i hverdagen men henvises til å sitte i parken og mate duer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.