En alvorlig forsømmelse

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Byens tidligere rådmann Einar Gaustad skriver i ØP prisverdig om det viktigste politiske grepet for å sikre gode kommunale tjenester: å innføre eiendomsskatt. SV har frontet det samme i årevis, men avfeies av det politiske flertallet. Sett i lys av den siste ukas debatt om institusjonsplasser og om viktige tjenester innen helse og omsorg er det imidlertid betimelig å påpeke det selvsagte: Larviks folkevalgte forsømmer sine innbyggere når de takker nei til en så viktig inntekt. Regjeringen overlater stadig flere oppgaver til kommunene, samtidig som vi vingeklippes økonomisk. Når vi i tillegg altfor godt kjenner Larviks demografiske utfordringer og nettopp ble presentert for et estimert merforbruk i helsetjenesten på ca 48 millioner kroner bare tilknyttet pandemen blir e-ordet virkelig elefanten i rommet. Nesten 90% av landets kommuner har i dag eiendomsskatt, inkl. våre nabobyer Porsgrunn og Skien. Bare i Vestfold har man forsømt seg lenge, men også her begynner folk å våkne. Senest denne uka var temaet oppe til diskusjon i Færder kommune, foreslått av kommunedirektøren.

Vår egen administrasjon peker på samme mulighet her i byen, og har tidligere angitt en inntekt på mellom 100 og 130 mill. kroner, kanskje mer. Som flertallet av våre folkevalgte altså mener at vi ikke trenger! Og det attpåtil etter et halvår der tusenvis har mistet levebrødet sitt og bedriftseiere må legge ned virksomheter; den gruppa som knapt har tapt noe dette året er de som besitter eiendom. Tvert imot faktisk – dersom du eier en fritidseiendom langs Larvikskysten har du antakelig gjort gode penger. Larvik er landets 6. største hyttekommune, med nesten 5000 hytter. Mange av dem dyre eiendommer med attraktiv beliggenhet langs kystlinja vår. Kapitalsterke hytteeiere nyter imidlertid ikke bare godt av strandsonen, men også kommunale goder som veivedlikehold, legevakt og hjemmesykepleie. Men skatt til vertskommunen skal de altså slippe å betale, forstå det den som kan. Av landets hyttekommuner er Larvik alene om slik dårskap, samtlige av de andre største hyttekomunene har selvsagt eiendomsskatt.

Så kan man spørre seg hvordan det vil slå ut for den enkelte boligeier, som ikke sitter på store formuer å ta av? SV vil klart argumentere for et solid bunnfradrag, en innretning som beskytter nettopp små og vanlige, moderate boliger. Likeledes kan en velge ulike målretta virkemidler mht næringseiendom, landbrukseiendom og eiendom med historisk verdi. Det svake argumentet om at tilflyttere vil velge bort Larvik pga skatt faller på sin egen urimelighet, da de fleste andre kommuner allerede har en skatt på eiendom, og at tilflyttere antakelig er langt mer opptatt av gode nærbarnehager og trygge skolemiljø.

SV vil øremerke inntekter fra eiendomsskatt til kjerneoppgaver innen helse og skole/oppvekst. Det vil ikke løse alle kommunens utfordringer, men er et viktig grep i en tid der offentlig fattigdom og privat rikdom øker. Heldigvis begynner mange å se denne sammenhengen – når skal våre politiske kollegaer komme etter?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.