Gå til sidens hovedinnhold

Blå flagg i Larvik

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Utslippssaken ved Farrisfabrikken gir grunn til ettertanke. Finnes det flere slike glemte/oversette utslipp? Hva med overflatevannet fra Lågen? Og skipsanløpene, er de underlagt tidsmessige utslippsrestriksjoner? For ikke å glemme småbåttrafikken, som vil øke merkbart med nytt anlegg i Indre havn.
 

I det hele tatt: Hvordan står det egentlig til med badevannet i Larviksfjorden?

Jeg har to små barnebarn, og hadde sett fram til en aktiv sommer på de nye strendene rundt havnebassenget. Men nå begynner jeg å bli usikker på om det er en god idé.

Vi har vel alle merket oss de blå flaggene på badestrendene i Syden. Det blå flagget er et være eller ikke være for turiststedene. Systemet bygger på et omfattende, internasjonalt opplegg satt i gang av Foundation For Environmental Education (FEE), og stiller krav til vannkvalitet, miljø og sikkerhet.

Sommerkommunen Larvik dobler sin befolkning i badesesongen, ikke minst fordi vi har de flotteste strendene i Norge. Bademulighetene i indre havn er unike. Disse verdiene må sikres på en framtidsrettet og bærekraftig måte. Blått-flagg-sertifisering burde være et element i dette.

Det vil muligens kreve mer prøvetaking og kontroll enn før, både av strendene og vannet, og av bedrifter som håndterer problematiske stoffer (kloakksystemet vårt er visst ikke så moderne som vi tror, med alt i samme rør, og overløp til fjorden ved mye nedbør). Men det må vi kunne forlange. Ikke minst når Farrissaken kan tyde på at nåværende rutiner ikke er gode nok.

Blå flagg ved strendene våre ville være betryggende for oss alle, og en miljøpolitisk fjær i hatten for Larvik. Det er nå i alt 16 norske strender som har fått flagget, derav bare 1 i Vestfold, Ringshaugstranda ved Tønsberg.

Inntil dette kommer i orden, må vi uansett kunne kreve at offentligheten blir løpende orientert om hvor og når vannprøver blir tatt, og hva resultatene er!

Kanskje rette instans i kommunen kunne gi en tilbakemelding på dette?

Erling Pedersen – føre vár morfar

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.