Gå til sidens hovedinnhold

Rydd opp langs kysten og i havet nå!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det haster med og komme i gang med opprensking langs kysten og havet utenfor nå. Søppel er en trussel mot livet i havet. 

Hvem husker ikke posen i hekken på skip hvor søppel ukritisk ble styrtet rett i havet. Heldigvis er det bedre nå.

I dag foregår mye av ryddingen når det gjelder søppel i strandsonen av private idealister. Det holder ikke i stor skala. Og hva med søppel i havet utenfor kysten. De fleste husker kanskje hvalen som ble funnet, full av plast i mageinnholdet.

Foreslår å opprette en ny organisasjon

Jeg foreslår at det blir opprettet en ny nasjonal og internasjonal paraplyorganisasjon under en felles logo? Hvor bedrifter på land og sjø gis tilleggsoppgaver for å ivareta miljøet langs kysten og i havet utenfor. (finansiering se nedenfor) 

Jeg nevner noen eksempler på virksomheter som har utstyr og «verktøy» til å utføre rydding på land og hav de er profesjonelle aktører: Forsvaret på sjø, land og i luften, Kystvakten, NRS (Norsk Redningsselskap), mekaniske bedrifter på land langs kysten.

Del kysten opp i 12 regioner  

Fra Halden, Oslofjorden, Vestfold, Sørlandskysten, Rogalands kysten, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark til Kirkenes.

Spre denne ideen til EU/FN og internasjonalt:

Spre tanken videre til EU, FN? Legge grunnlaget for internasjonalt samarbeide under denne felles «paraplyen» med hensikt å redde livet i havet? Dette er, og vil være en viktig oppgave for alle kyststater nå og i fremtiden.

Finansiering

Finansiering av disse oppgavene må skje med overføringer fra staten, og kyststatene. 

Penger til dette arbeidet må ikke dekkes av eksisterende budsjetter for den enkelte deltaker. Men fra den enkelte kyststat. Først da vil disse oppgavene lykkes etter min mening. EU og FN bør være viktige økonomiske bidragsytere.

Kommentarer til denne saken