Frie forfattere etablerer seg i Larvik

Styret i NorgesIndieForfatterSentrum, nifs: Ingrid Strümke, Espen Wingaard og Hanne Marte Kleven Bjordammen

Styret i NorgesIndieForfatterSentrum, nifs: Ingrid Strümke, Espen Wingaard og Hanne Marte Kleven Bjordammen

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I Larvik er det etablert en ny forfatterklubb for frie forfattere, Norges Indie Forfatter Sentrum, som utfordrer en mektig bransje. Norge har en gjennomregulert bokbransje, og det er det mange gode grunner til. Men samtidig, det hemmer mulighetene for uavhengige forfattere å nå ut, og kan være en trussel mot ytringsfriheten. For, hvorfor skal en nasjonal avtale hindre bokhandlere å ta inn gode bøker produsert av en lokal indie forfatter? Hvordan sikre at vi forbrukere får tilgang på tilbudet av spennende indiebøker? Det er en nøtt å knekke for en sosialliberal kulturpolitikk for fremtiden.

Tanken bak et regulert marked er god. Vi er en liten språknasjon, og trenger ordninger som støtter opp om vår nasjonale litteraturproduksjon. Vi ønsker at bøker skal være tilgjengelige på norsk til gode priser over hele landet. Nesten som Vinmonopolet, bare at selv overdreven bruk av bøker må sies å være høyst uskadelig.

Den norske bokloven handler om skaffe- og leveringsplikt, det innebærer at vi skal kunne finne bøker fra et hvilket som helst forlag i en hvilken som helst norsk bokhandel – uavhengig av hvem som eier bokhandelen. Men på langt nær alle forfattere kommer inn under ordningen, derfor er Larvik nå sentrum for en forfatterklubb med ambisjoner om å bli landsdekkende.

Forfattere har til tider protestert mot ulike deler av avtalen, det gjelder også de etablerte forfattere. Sist ute var syv forfattere med Jørn Lier Horst, Unni Lindell, Tom Egeland og Tom Kristensen i spissen, opprør mot det de mener er maktspill og utestenging fra Cappelen Damm, Gyldendal og Aschehoug. Denne protesten gjelder særlig innretningen av strømmetjenestene, forfatterne mener det foregår et spill mellom de store forlagene når det gjelder strømming av bøker.

For et par uker siden ble de samme forlagene varslet om gigantiske bøter fra Konkurransetilsynet, som mener Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Vigmostad & Bjørke har drevet ulovlig samarbeid ved å dele informasjon om bokpriser og utgivelsestidspunkt.

Så er spørsmålet, hvordan kan de uavhengige forfatterne få publisert sine sine verk? Og hvordan få dem markedsført og distribuert? Her har Norges Indie Forfatter Sentrum, forkortet til nifs, flere forslag og ideer. Det jobbes blant annet med å sette opp katalog over alle som tilbyr tjenester som trengs i forbindelse med en bokutgivelse og over bøker produsert av indie forfattere. Og foreningen skal dessuten delta under kulturnatt i Larvik 14. november.

Det blir spennende å følge denne driftige gjengen videre!

Høstlig treff med noen av foreningens medlemmer: 
Espen Wingaard, Peder M. Kleven Ovesen, Hanne Marte Kleven Bjordammen, Ingrid Strümke, Ørjan Torgersen, Line Møller og Brit Dyrdahl.

Høstlig treff med noen av foreningens medlemmer: Espen Wingaard, Peder M. Kleven Ovesen, Hanne Marte Kleven Bjordammen, Ingrid Strümke, Ørjan Torgersen, Line Møller og Brit Dyrdahl.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.