Operasjon Dagsverk utsettes for svertekampanje

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHelt siden 1964 har Operasjon Dagsverk (OD) gitt norske skoleelever en plattform hvor de kan være med på å gjøre en forskjell og se at det monner. Prosjektene velges av Elevtinget, Elevorganisasjonen øverste demokratiske organ, og i år var det et overveldende flertall for at midlene skulle gå til KFUK-KFUM Global sitt arbeid i Palestina.

Prosjektet som går under slagordet «Frihet til å leve» dreier seg om ungdom. Selv om det finner sted under en omdiskutert og polarisert konflikt, er ikke kampanjen spesielt radikal, og OD-prosjektet er ikke særlig annerledes enn andre år OD har blitt arrangert. Det har fokus på å gi ungdom traumebehandling, arbeide for likestilling og lære dem om sine rettigheter i konflikten de er tvunget til å leve med konsekvensene av – selv om det er en konflikt de ikke var med på å starte. Det handler om rettferdighet og frihet – og om solidaritet med ungdom i andre deler av verden.

Jeg synes derfor det er trist at OD utsettes for en svertekampanje fra palestinafiendtlige organisasjoner. Ungdommer har fortalt at de opplever grov hets og anklager om at de bidrar til terrorisme og jødehat når de støtter Operasjon Dagsverk. Mange velger å la være å jobbe på OD-dagen. Enda fler velger å tie om sine meninger i debatten. Når ble det greit for voksne mennesker å skremme vekk ungdom fra sitt arbeid for menneskerettigheter?

Anklagene stemmer dessuten ikke. Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global har gjentatte ganger vært tydelige på at de tar kraftig avstand fra alle former for rasisme og anerkjenner Israel som en legitim stat. Selv om årets Operasjon Dagsverk jobber for palestinske ungdommer betyr ikke det at de jobber mot Israel.

Gjennom å arbeide med psykisk helse og traumebehandling av ungdom som har vært i fengsel, hjelper man ungdommer til å komme tilbake på skolen eller ut i jobb. Traumer, angst og depresjon gjør at flere dropper ut av skolen og mister utdanningen de har krav på. I tillegg arbeider man for en økt demokratiforståelse, og kunnskap om ikke-voldelige midler som de kan bruke i arbeider for en fredelig fremtid. Likestilling er også en viktig sak, hvor man vil at palestinske kvinner skal bli hørt og at alle ser verdien av et likestilt samfunn.

Disse sakene er verktøy som gjør palestinsk ungdom i stand til å ta grep om egen fremtid på en fredelig og konstruktiv måte, og å arbeide for dem burde ikke være kontroversielt. Menneskerettighetene ekskluderer ingen, og derfor kan vi ikke glemme ungdom i Palestina selv om det politiske landskapet er komplisert og betent. Dette forstår ungdom. Dessverre er det mange som gjør det vanskelig.

Derfor trenger vi din hjelp. Jeg vil oppfordre alle til å støtte Operasjon Dagsverk ved å tilby jobb til en elev på OD-dagen, 1. november eller ved å jobbe selv hvis du har mulighet til det.

Vi er mange som støtter ungdoms kamp for en mer rettferdig verden. Fordi alle fortjener frihet til å leve!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags