Hvordan ønsker du å dø?

Vi i FpU er prinsipielt for aktiv dødshjelp, men da under svært strenge regler. Betingelser om at sykdommen er smertefull, uhelbredelig og dødelig, og at valget er tatt på selvstendig grunnlag, må ligge til grunn, skriver Silje FpUs Helen Sørhaug Johansen.

Vi i FpU er prinsipielt for aktiv dødshjelp, men da under svært strenge regler. Betingelser om at sykdommen er smertefull, uhelbredelig og dødelig, og at valget er tatt på selvstendig grunnlag, må ligge til grunn, skriver Silje FpUs Helen Sørhaug Johansen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevNoen mennesker ønsker å avslutte livet sitt. Ønsket kommer ofte av at man er alvorlig syk. Mange har vondt, og opplever at livsgleden er borte. Ofte blir det ekstra tøft for både den syke og familien rundt når pasienten må lide den siste perioden av livet sitt. Derfor er vi i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) for å tillate aktiv dødshjelp slik at de som er uhelbredelig syke får muligheten til å avslutte livet sitt på en verdig måte.

Aktiv dødshjelp er fortsatt ikke tillatt i Norge, derfor reiser flere nordmenn til Sveits for å avslutte livet sitt. Siv Tove Pedersen er ett eksempel på en kvinne som i 2015 måtte reise helt til Sveits for å avslutte sitt eget liv ved hjelp av aktiv dødshjelp. Hun fikk en dødelig lungesykdom som gjorde at hun i flere år bare klamret seg til livet. Hun ønsket å dø fredfullt og slippe en siste fase i livet som innebar smerter og dårlig livskvalitet.

Jeg lever ikke. Jeg eksisterer. Hvorfor kan ikke jeg bestemme når jeg skal dø? Var spørsmålet Siv Tove stilte før hun avsluttet livet sitt.

Aktiv dødshjelp under strenge regler

Aktiv dødshjelp bør løftes opp som et viktig tema i samfunnsdebatten. Dette er noe svært mange nordmenn engasjerer seg i, og da må vi som politikere tørre å ta opp viktige debatter som dette.

Vi i FpU er prinsipielt for aktiv dødshjelp, men da under svært strenge regler. Betingelser om at sykdommen er smertefull, uhelbredelig og dødelig, og at valget er tatt på selvstendig grunnlag, må ligge til grunn. Dette er en praksis som vi ser fungerer veldig fint i land som Sveits. Det ligger derfor ingenting til grunn for at vi ikke skal kunne utføre aktiv dødshjelp i Norge også.

I denne debatten er det viktig å skille mellom selvmord og aktiv dødshjelp. De som begår selvmord er som regel mennesker som trenger hjelp. De som ønsker aktiv dødshjelp er mennesker som ikke kan hjelpes og som pines til de går bort. Er det riktig å tvinge mennesker til å leve med smerter den siste perioden av livet sitt, hvis de selv ønsker en fredfull død?

Dyr får aktiv dødshjelp

Vi læres tidlig opp til at dyr ikke må lide om de har det vondt og er alvorlig syke. Dyret må få dødshjelp og blir raskt avlivet. Men når et alvorlig sykt menneske ønsker å avslutte livet, da er det ulovlig. Du skal selv skal få lov til å bestemme over dit eget liv. Staten kan ikke stoppe alvorlig syke mennesker fra å eie sitt eget liv og selv kunne ta beslutningen om når de ønsker å avslutte det.

Undersøkelser viser at flertallet i Norge ønsker å innføre aktiv dødshjelp med visse forutsetninger. Dette er gode grunner for at lovgivningen i Norge bør endres, slik at det norske folk har valgfrihet helt fram til livets slutt.

Aktiv dødshjelp gir mennesket lov til å bestemme selv når en vil dø. Det er en viktig rett som gir den syke personen friheten til å selv bestemme tidspunkt, og man får muligheten til å ta et siste farvel med sine nære og kjære. Dette er for mange en mer verdig avslutning på livet, enn å ligge på pinebenken med smerter. Derfor mener vi i FpU at aktiv dødshjelp må bli lovlig i Norge. Hvor lenge skal vi la folk lide?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags